BiH

BiH i Italija sutra potpisuju sporazum o priznavanju vozačkih dozvola

BiH i Italija sutra potpisuju sporazum o priznavanju vozačkih dozvola
Foto: Arhiva | BiH i Italija sutra potpisuju sporazum o priznavanju vozačkih dozvola

SARAJEVO - Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola biće potpisan sutra.

Kako je saopšteno iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, sporazum će potpisati resorni ministar Edin Forto i ambasador Italije u BiH Marko Di Ruca.

Podsjetimo, nakon 12 neuspješnih pokušaja, Savjet ministara BiH je 26. februara, na prijedlog ministra komunikacija i transporta, konačno utvrdio Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Italije.

U daljem, to podrazumijeva da bi zahvaljući ovom Sporazumu, državljani BiH, a koji žive ili rade u Italiji mogli da bh. vozačke dozvole zamijene za italijanske dokumente, bez prethodnog polaganja teorijskog i praktičnog dijela vozačkog ispita, kao i obrnuto.

"Sporazum podrazumijeva da ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje. Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje važiti na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane", pojašnjeno je ranije iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Potom se oglasio i Forto.

"Ovo je od velikog značaja za bh. građane koji žive i rade u Italiji, posebno one čiji je svakodnevni posao u vezi sa upravljanjem motornim vozilom", istakao je Forto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije