BiH

BiH osuđena na propast?

BiH osuđena na propast?
BiH osuđena na propast?

BANJALUKA - Više od polovine građana Srbije i Hrvatske smatra da je BiH osuđena na propast, rezultati su istraživanja Agencije "Milenijum promocija", u organizaciji njemačke Fondacije "Fridrih Ebert".

"Natpolovična većina građana Srbije i Hrvatske predviđa pesimističnu budućnost za BiH u narednih 10 godina", rekao je rukovodilac istraživanja Božo Skoko, sa zagrebačkog Fakulteta političkih nauka.

On je naveo da, prema istraživanju, 42 odsto Srba i 39 odsto Hrvata smatra da neće biti značajnijih promjena u BiH, 12 odsto Srba i 17 odsto Hrvata mišljenja je da će BiH ostati pod međunarodnim protektoratom, dok su Srbi uvjereniji da će BiH ostati "podijeljena država".

Predstavljajući danas rezultate ovog istraživanja u Banjaluci, Skoko je rekao da 11 odsto Hrvata i 13 odsto Srba vjeruje da će BiH postati konfederacija tri ili više entiteta, dok po 10 odsto ispitanika u Hrvatskoj i Srbiji tvrdi da će BiH postati jedinstvena građanska država.

Istraživanje je potvrdilo da su građani Hrvatske i Srbije prilično upućeni na BiH i s njom uveliko povezani porijeklom, rodbinski ili prijateljski. Ukupno 41 odsto svih ispitanika u Hrvatskoj i 35 odsto ispitanika u Srbiji ili je rođeno u BiH ili je porijeklom iz te države, ili ima porodicu i rođake u BiH.

Anketno istraživanje više od ukupno 1.600 ispitanika iz Hrvatske i Srbije provedeno je krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije