BiH

BiH traga za najmanje 7000 osoba, uskoro regionalna baza podataka

BiH traga za najmanje 7000 osoba, uskoro regionalna baza podataka
BiH traga za najmanje 7000 osoba, uskoro regionalna baza podataka

MOSTAR – BiH još uvijek traga za najmanje 7000 osoba nestalih uslijed oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije, kazala je Feni portparol Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, ocijenivši kako proces traženja nestalih osoba ulazi u jednu dosta tešku fazu, kada je vrlo teško doći do tačnih i pouzdanih informacija.

 - Na žalost u ovom trenutku nemamo informaciju gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci – ustvrdila je Čengićeva. 

Govoreći o regionalnoj bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kazala je kako je izgradnja te baze u završnoj fazi, te da će ona doprinijeti ubrzanju procesa traženja nestalih osoba, posebno kada je riječ o osobama koji su nestali na području druge države.

- U tom smislu trebalo bi doći do ubrzanog protoka informacija o takvim osobama, a naravno i procesu ekshumacija, ako je recimo riječ o nestalom državljaninu BiH koji je nestao na području Hrvatske ili Srbije, pojasnila je Čengićeva. 

Saradnju s kancelarijama u svim državama regije ocijenila je relativno dobrom, ali upozorava kako bi protok međusobnih informacija trebao biti brži.

– Bržim protokom informacija brže bi imali tačne podatke o svim osobama koje su nestale na području kompletne regije. Osim toga, znali bismo koliko se osoba još traži pa bi u tom smislu baza doprinijela procesu traženja nestalih i njihove identifikacije – naglasila portparol Instituta za nestale osobe BiH.

 Napomenula je kako regionalna koordinacija za traženje nestalih osoba doista aktivno radi na uspostavljanju spomenute baze, zajedno sa svim kancelarijama na području regije.

- Prije svega mislim na Ured za nestale i zatočene Vlade RH, Komisiju za nestale Republike Srbije, Institut za nestale BiH i Međunarodnu komisiju za nestale osobe, čiji je doprinos u svemu tome i najznačajniji – kazala je Čengićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije