BiH

Bočinja: Policija dežura zbog vehabija

Bočinja: Policija dežura zbog vehabija
Bočinja: Policija dežura zbog vehabija

MAGLAJ - Policija u posljednje dvije sedmice svake noći dežura u mjestu Bočinja, kod Maglaja, nakon što su se Srbi povratnici u tom selu požalili da vehabije siju strah i otimaju srpsku imovinu.

To su nam juče potvrdili mještani Bočinje, koji kažu da se stanje u ovom mjestu "donekle stabilizovalo".

"Lokalna vlast i policija su nam izašli u susret. Načelnik opštine je dolazio na sastanke, a policija je preduzela neke mjere da se stanje malo poboljša. Oružje kod njih nije pronađeno, ali policijske patrole i specijalci redovno dolaze. Svaku noć znaju dežurati. Međutim, niko od predstavnika vlasti ili institucija iz RS nije se pojavio ovdje", rekao je Boro Jevtić, iz Bočinje.

Izvor "Nezavisnih" blizak policiji u Maglaju potvrdio je informacije da policijski službenici učestalo posjećuju Bočinju.

"Policijska patrola redovno, svakodnevno, ide gore, gdje nema nikakvih većih problema. Eventualno, dogode se 'varnice' u vezi sa eksploatacijom šume, odnosno, i jedni i drugi sijeku, pa se međusobno optužuju", kazao je naš izvor blizak policiji.

Da manjih problema u vezi sa vehabijama ima, priznaje i Mehmed Mustabašić, načelnik opštine Maglaj, koji ističe da s mještanima redovno razgovara.

"Iskreno, i Bošnjaci i Srbi glume pomalo šerife. Što se vehabija tiče, ima njih dvojica-trojica pojedinaca s kojim se aktivno bavi policija", naglašava Mustabašić.

Srbi povratnici u Bočinju su se ranije žalili da vehabije sijeku srpsku šumu i koriste livade za ispašu stoke. Osim toga, vehabije su prije nekoliko sedmica srušile spomenik na srpskom groblju u Gornjoj Bočinji, što, kako kažu mještani, nije prvi put da se dešava.

Takođe, Srbima je strah izazvala i činjenica da su vehabije govorile kako su "došli po zadatku, da uvedu red".

Štaviše, kako pričaju mještani, "zbog vehabijskog provociranja dolazilo je i do fizičkog obračuna između jednog vehabije i srpske porodice". Situacija se sada, donekle smirila.

U Bočinji, procjenjuje se, ima oko 30 pripadnika vehabijskog pokreta, a vikendom ih bude i više. U tom selu, istovremeno, živi oko 400 srpskih povratnika.

"Mi ovdje nismo manjina, ovdje nas je oko 400. Zato tražimo da dođu i predstavnici iz RS, da se i oni uključe u rješavanje problematike", poručio je Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije