BiH

Bosić: Neka SPC osnuje svoju stranku i izađu na izbore

Bosić: Neka SPC osnuje svoju stranku i izađu na izbore
Bosić: Neka SPC osnuje svoju stranku i izađu na izbore

BANJALUKA - Predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke u RS Mladen Bosić poručio je danas da bi odustajanje od protesta značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na svoje mišljenje i javno okupljanje, te je stoga iluzorno očekivati da će se to dogoditi.

Patrijarhu Irineju, koji je pozvao na odustajanje od protesta i vlast i opoziciju, poručio je da je mogao da zamoli predsjednika RS Milorada Dodika da miting vlasti odloži za nedjelju.

Dodika je optužio da je kontramiting zakazao da bi spriječio protest opozicije protiv, kako je rekao, ovakve ekonomske i socijalne situacije u Repulici Srpskoj.

"Prihvatanje njegove igre bi značilo da mi moramo da odustanemo svaki

put kada bi bilo ko poželio da protestuje, tako što će on da zakaže kontramiting i da prikaže da mi želimo sukobe Srba sa Srbima”, rekao je Bosić u izjavi za Tanjug.

Lider SDS-a uvjerava da opozicija ne žele nikakve sukobe među građanima i da vjeruju da se oni neće dogoditi.

“Njih može da bude jedino ukoliko bude organizovanih, ubačenih elemenata, čiji je cilj da naprave sukob ili ukoliko policija bude zloupotrebljena da sprečava proteste koji su u skladu sa zakonom i našim ljudskim pravima”, smatra Bosić.

Ponovio je da Crkva ne bi trebalo da se miješa u politiku.

“Crkva ne bi smjela da se stavlja ni na jednu stranu, da se miješa u politička pitanja. Stavljanjem na jednu stranu morala bi da se zapita šta misli ona druga polovina u Republici Srpkoj, koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je loše za crkvu”, rekao je Bosić.

Ukoliko SPC želi da se bavi politikom, “neka osnuju svoju stranku i izađu na izbore”, rekao je Bosić uvjeren da bi, kako kaže, bili iznenađeni brojem glasova koji bi dobili.

Na ponovljen Dodikov poziv na razgovor, Bosić je odgovorio da ne vidi o čemu bi mogli da razgovaraju.

"Ako misli da nas pozove da odustanemo, ja njega pozivam da odloži miting za sutradan. To bi bilo sasvim korektno, jer nemamo ništa protiv njegovih mitinga, samo neka ne ugrožava bezbjednost”, ponovio je Bosić.

Najavio je da će zahtjevi opozicije biti iznjeti na sutrašnjem protestu za koji, kako kaže, nije planirano da traje duže od jednog dana.

Bosić, međutim, nije isključio mogućnost da se sutrašnji protest produži na više dana ukoliko, kako je rekao, vlast nastavi da pravi gluposti i da ljude, koji protestuju zbog lošeg stanja, vređa i naziva ih izdajnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije