BiH

Bosić-Reiner: Otvorena pitanja ne mogu ugroziti prijateljske odnose

Bosić-Reiner: Otvorena pitanja ne mogu ugroziti prijateljske odnose
Bosić-Reiner: Otvorena pitanja ne mogu ugroziti prijateljske odnose

SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić ocijenio je danas da otvorena pitanja između BiH i Hrvatske ne mogu ugroziti prijateljske odnose dvije zemlje.

Nakon sastanka članova kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom, Bosić je rekao na konferenciji u Sarajevu da u budućnosti pažnju treba posvetiti pitanjima u vezi sa širenjem ekonomske saradnje.

Bosić je dodao da posebnu pažnju treba posvetiti nastupu na zajedničkim infrastrukturnim projektima koji su u interesu i BiH i Hrvatske.

"Ima ih dosta, počevši od Koridora pet-ce do Jadransko-jonske inicijative, za koju bi se mogla dobiti sredstva iz evropskih fondova", precizirao je Bosić.

Kada je riječ o otvorenim političkim pitanjima, Bosić je rekao da su ona već odavno poznata i da nisu takve težine da ne mogu biti riješena.

"Smatramo da dolazi vrijeme kada ponovo treba da otvorimo pitanja u jednoj boljoj atmosferi, pogotovo zato što se ni Hrvatska ni BiH ne nalaze u izbornom ciklusu i imamo uslove da otvoreno i bez ikakvih ograničenja razgovaramo o njima", rekao je Bosić.

On je ocijenio da će u narednom periodu biti stabilizovani odnosi u cijelom regionu i da će pitanja iz prošlosti ustupiti mjesto zajedničkim interesima i pitanjima budućnosti.

"Vjerujem da će i čitav region ući u neku stabilniju fazu i da ćemo imati, možda za godinu dana ili za pola godine, mnogo više razumijevanja za zajednički nastup o svim pitanjima. Nedvosmisleno je interes čitave EU, a posebno Hrvatske da se BiH, ali i ostale zemlje Zapadnog Balkana nađu u EU", rekao je Bosić.

Reiner je rekao da je ovo njegova prva posjeta od stupanja na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora i da to pokazuje koliko je Hrvatskoj stalo do prijateljskog susjeda.

Navodeći da je danas razgovarano o nizu pitanja u kojima nema problema, Reiner je dodao da postoje određena otvorena bilateralna pitanja za koja vjeruje da se, uz dobru volju obje strane, mogu riješiti na obostrano zadovoljstvo.

"Dosta smo razgovarali o privrednim odnosima jer su oslabili prošle godine, a za to nema razloga", rekao je Rajner, ocjenivši da je moguće povećati i međusobne investicije, te trgovinsku razmjenu.

Prema njegovim riječima, posebno je razgovarano o velikim infrastrukturnim i energetskim projektima koji bi bili od značaja ne samo za BiH i Hrvatsku nego i cijelu Jugoistočnu Evropu, pa i srednju i sjevernu, jer bi nadmašili značaj dvije zemlje.

Reiner je istakao da se Hrvatska posebno brine da u BiH bude garantovana ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

"Razgovarali smo o tome kako da to ne bude samo na nivou političkih tijela nego da ljudi to osjete u svakodnevnom životu, da ravnopravnost prodre do svakog čovjeka i svakom čovjeku u BiH stvori jednake mogućnosti", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

On je naveo da je Hrvatska podržavala i da će podržavati evropski put BiH, te da je spremna da joj pomogne na tom putu.

"Hrvatska se istinski i duboko zalaže za stabilnu, funkcionalnu i cjelovitu BiH, za njen suverenitet i funkcionalnost koja će joj omogućiti ulazak u EU", poručio je Reiner.

Planirano je da se Reiner tokom posjete BiH, osim sa predstavnicima parlamenta BiH, sastane i sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva BiH, predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, te vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Predviđeno je da Reiner posjeti Kiseljak, Mostar i Banjaluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije