BiH

Bosnić: Naše je od Prijedora do Sandžaka

Bosnić: Naše je od Prijedora do Sandžaka
Bosnić: Naše je od Prijedora do Sandžaka

BANJALUKA - Husein Bilal Bosnić, vehabijski lider i propovjednik vehabizma iz Bužima, ponovo šokira svojim izjavama, spominjući navodno planirano osvajanje Prijedora, Banjaluke, Višegrada, pa sve do Sandžaka, tokom proteklog rata u BiH!

Akter brojnih video-snimaka sa dramatičnim stavovima koji su preplavili internet, a kojeg je "proslavila" rečenica prema kojoj "ciljaju" na uzimanje harača od Hrvata i Srba u BiH, o čemu su "Nezavisne" prve pisale, sada otvara bolne rane iz devedesetih godina prošlog vijeka.

"Ko je nas zaustavio '95. da ne uzmemo Banjaluku i Prijedor, i da ne izvršimo obećanja koja smo narodu davali - da ćemo doći na Drinu, da ćemo klanjati na mostu Mehmed-paše? Da ćemo onda krenuti prema Sandžaku? To je sve naše", poručuje vehabija na videu "Bilal Bosnić hutba: nered na kopnu i na moru... ko ga čini?", objavljenom na YouTubeu.

Ova uznemirujuća izjava počinje na tom video-snimku od 9.22 minuta, a u nastavku on navodi da su ih zaustavile zapadne sile.

Stavovi ozloglašenog vehabije po ko zna koji put naišli su na oštru osudu javnosti, a posebno stručnjaka.

"To je govor mržnje i ova država mora početi da sankcioniše one koji mržnju šire. Ako to ne uradi, takve izjave će se strašno multiplicirati. Ja sam za to da tužilaštvo radi svoj posao, da počne takve da kažnjava", naglašava Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta.

On ocjenuje da su pripadnici vehabijskog pokreta prijetnja i to najprije bošnjačkom narodu.

"Njima se treba snažno suprotstaviti, ne treba ih ohrabrivati", naglašava Bradarić.

Poput njega, i Staša Košarac, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta, osuđuje najnoviju izjavu Bosnića, te kaže da je sasvim jasno da je ovdje riječ o širenju strahova.

"Vi se sjećate i napada na američku ambasadu u Sarajevu. Oni zastrašuju sve dobronamjerne građane ove zemlje. I naravno, mislim da to nije učinjeno bez razloga", naglašava Košarac.

Ocjenjuje da postoje slabe karike u rješavanju problema vehabizma u BiH.

"Očigledno je da postoje jako izražene slabosti u ovoj zemlji, a rekorder u plasmanu slabosti su bezbjednosne agencije na nivou BiH", naglašava Košarac.

Sa druge strane, u policijskim agencijama tvrde da rade u okviru svoje nadležnosti.

Upitana da li eventualno vode istragu protiv Bosnića zbog stavova koje iznosi, a koji su objavljeni na YouTubeu, Kristina Jozić, policijski službenik SIPA, navodi da ova agencija ne iznosi u javnost informacije koje se odnose na osobe koje su sa sigurnosnog aspekta predmet njihovog interesovanja.

Podsjećanja radi, "Nezavisne" su već objavile seriju tekstova o Bosnićevim prijetećim stavovima, a on je, primjera radi, izjavljivao: "Znajte, tek je počelo da se krvari i neće stati, Alah najbolje zna, dok god ne dođe pobjeda islama."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije