BiH

Bošnjaci pokreću veto na Izborni zakon Republike Srpske

Bošnjaci pokreću veto na Izborni zakon Republike Srpske
Foto: Dražan Pozderović / Arhiva | Bošnjaci pokreću veto na Izborni zakon Republike Srpske

BANJALUKA – Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuće danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona Republike Srpske, a koji je usvojen na sjednici Narodne skupštine RS održanoj 19. aprila.

Za pokretanje veta, glasalo je pet od osam delegata u Klubu Bošnjaka, čime je zadovoljen uslov natpolovične većine.

"Za" su glasali Adil Osmanović, Alija Tabaković, Smail Mešić, DŽevad Mahmutović i Armin Hamzić, dok su protiv bili Srebrenka Golić, Aida Prešić i Igor Bošnjak.

Adil Osmanović, delegat ovog Kluba, kazao je za "Nezavisne novine" da će veto biti predat danas, a da će nakon toga oni poslati svoje obrazloženje zbog čega su pokrenuli ovaj mehanizam.

Pored toga, naglasio je da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda, pokrenuti i pitanje vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, koji je takođe usvojen na istoj sjednici NS RS 19. aprila.

"Nakon što predamo ovo, Predsjedništvo Vijeća naroda RS zakazuje sjednicu na kojoj ćemo se izjasniti da li je došlo do povrede veta ili nije", rekao je Osmanović.

Ono što je u ovom trenutku poznato, jeste da bi sjednica Vijeća naroda na kojoj će se odlučivati o ova dva veta trebala da bude održana u narednih desetak dana, iz razloga što je prvo neophodno da Klub Bošnjaka obrazloži zašto je pokrenuo veto.

Nakon što to bude završeno, predsjedavajući Vijeća naroda RS, a to je u ovom slučaju Srebrenka Golić, zakazaće sjednicu ovog tijela.

"Kada oni podnesu zahtjev za veto, oni u roku od sedam dana treba da nam pošalju obrazloženje zašto su podnijeli. Dakle, tamo iza praznika, već 7. ili 8. maja ja bih trebala da zakažem sjednicu Predsjedništva i Kolegijuma Vijeća naroda i da odredimo kada bi trebalo da bude sjednica Vijeća", pojasnila je Golićeva za "Nezavisne novine".

Kada na red dođe sjednica Vijeća naroda RS na kojoj će se odlučivati o ovim pitanjima, veto će proći samo ako ga usvoji natpolovična većina delegata u svim klubovima.

Ukoliko ne bude usvojen, veto se šalje na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda. Ali, s obzirom na to da se nikada nije desilo da neki zakon bude usvojen na pomenutoj Komisiji, zakon bi onda bio poslat pred Ustavni sud Republike Srpske - Vijeću za zaštitu vitalnog interesa, koje bi odlučivalo o tom vetu.

Ukoliko bi tamo bilo rečeno da nema povrede veta, zakon bi se poslao predsjedniku Srpske na proglašenje i dalje stupanje na snagu.

A ukoliko bi Ustavni sud RS prihvatio veto, te utvrdio da postoje ustavne povrede, one bi bile proglašene nevažećim i zakon bi bio vraćen ponovo u Narodnu skupštinu.

Dakle, potpuno je jasno  da Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu do 9. maja, kada je rok da Centalna izborna komisija BiH raspiše izbore.

Međutim, to za Izborni zakon Srpske ne igra neku pretjeranu ulogu, jer je, podsjećamo, sam zakonodavac, odnosno vlast, prilikom donošenja ovog zakona u republičkom parlamentu, bila svjesna da se uobičajeni izborni rokovi ne mogu ispoštovati i iz tog razloga ih je praktično suspendovala.

O tome su "Nezavisne novine" detaljno pisale u tekstu "Sve izvjesniji izbori po 'Šmitovim pravilima'", gdje je jasno navedeno da je u Izbornom zakonu Republike Srpske suspendovana odredba da se izbori raspisuju 150 dana od dana održavanja, kao i odredba da politička stranka podnosi prijavu za ovjeru Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 135 dana prije održavanja izbora.

Takođe, tada smo naveli da je suspendovan i rok koji kaže da Republička izborna komisija ovjerava prijavu političke stranke za učestvovanje na izborima, ako su ispunjeni uslovi utvrđeni ovim zakonom, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije