BiH

Brkić: Podrška Slovenije važna u procesu EU integracija

Brkić: Podrška Slovenije važna u procesu EU integracija
Brkić: Podrška Slovenije važna u procesu EU integracija

SARAJEVO - Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić ukazao je na značaj buduće podrške zvaničnika Slovenije procesu EU integracija BiH.

Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO-integracioni proces BiH, predvodio je juče u Ljubljani delegaciju Ministarstva na konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva odbrane Slovenije, te tom prilikom istakao da je Slovenija jedan od glavnih saveznika BiH u zagovaranju bezuslovnog i što bržeg ulaska BiH u punopravno članstvo u NATO.

On je istakao da BiH čini velike napore s ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO od septembra iduće godine i da očekuje podršku Slovenije u tom procesu.

Tokom susreta Brkića i ministra inostranih poslova Slovenije Karla Erjaveca potvrđeni su izuzetno dobri i prijateljski bilateralni odnosi, te naglašen značaj saradnje na svim nivoima u nastojanju unapređenja regionalne stabilnosti i rješavanja pitanja od zajedničkog interesa.

Erjavec je naglasio da je Slovenija veliki prijatelj BiH i konkretno podržava njene težnje ka EU i NATO.

Na sastancima je istaknut značaj regionalne saradnje i jačanja Brdo procesa, kao dijaloga na najvišem nivou između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Razmijenjena su mišljenja i o migrantskoj krizi i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regiona i članice EU, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Tokom svih susreta zajednički je konstatovano da su odnosi BiH i Slovenije dobri, prijateljski i na visokom nivou, te da su ekonomski odnosi i saradnja na brojnim bilateralnim i multilateralnim područjima uspješni.

Razmijenjena su mišljenja i o procesu sukcesije bivše SFRJ, istaknut značaj održavanja sastanka u Sarajevu Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika, kao i provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Ališić i drugi".

Delegacija BiH ponovo je izrazila želju da Slovenija bude država partner na Privrednom sajmu u Mostaru, koji će biti održan od 12. do 16. aprila iduće godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije