BiH

Bušić: Rusija i Turska jačaju svoje uloge u BiH

Bušić: Rusija i Turska jačaju svoje uloge u BiH
Bušić: Rusija i Turska jačaju svoje uloge u BiH

MOSTAR - Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Zdravka Bušić juče se u svom govoru na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta osvrnula na odjek ukrajinske krize u Bosni i Hercegovini.

"Reakcije Europske unije na rusko-ukrajinske događaje mogu se svesti na prijetnje sankcijama, a ozbiljnije analize, zbog interesa europskih gospodarstava, pokazuju kako je uglavnom riječ o političkoj retorici", kazala je tog prigodom Bušić.

Bušić smatra kako je se događaja iz Ukrajine odražavaju i na Bosnu i Hercegovinu, te poziva na objektivnu analizu.

"Ova zbivanja imaju svoga odjeka i u Bosni i Hercegovini u kojoj se događa stanoviti vanjskopolitički preokret, jer u njoj, odnosno u njezinu srpskom dijelu ključnu ulogu igra Rusija preko svoga kapitala, a u drugoj, onoj bošnjačko-hrvatskoj polovici, sve snažniju političku ulogu preuzima Erdoganova Turska", ustvrdila je hrvatska evrozastupnica.

Bušić smatra kako ti procesi imaju negativan uticaj na već neodrživo stanje i nefunkcionalan politički ustroj u Bosni i Hercegovini.

Još jednom je naglasila važnost Rezolucije koju je Evropski parlament izglasao u februaru ove godine, u kojoj se poziva Bosnu i Hercegovinu da riješi pitanje svoga unutarrašnjeg ustrojstva, kako bi se omogućila jednakopravnost sva tri  konstitutivna naroda te takvim ustrojem omogućio i učinkovit mehanizam zaštite manjinskih prava, koja proizlaze iz sudske odluke u slučaju Sejdić-Finci.

"Rezolucija nudi okvir federalnoga ustrojstva, čime bi se postigao ključni politički cilj - jednakopravnost Hrvata, Srba i Bošnjaka, tada bi Bosna i Hercegovina konačno postala stabilna država. Rezolucija je dobar početak za nužne promjene", zaključila je Bušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije