BiH

CIK osuđenog za ratne zločine nad Srbima izbrisao sa biračkog spiska

CIK osuđenog za ratne zločine nad Srbima izbrisao sa biračkog spiska
Foto: N.N. | CIK izbrisao Mahmuljina sa biračkog spiska

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku da Sakib Mahmuljin ne bude upisan u Centralni birački spisak.

"Imenovanom je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Nije stupio na izdržavanje kazne ztvora i raspisana je međunarodna i centralna potjernica", rekli su na sjednici Centralne izborne komisije BiH i odlučili da Mahmuljina ne upišu u Centralni birački spisak.

Podsjećanja radi, krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. nad Srbima u Vozući i Zavidovićima. Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora. Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahedin", jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Sud BiH je, 28. novembra 2022. godine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom. Mahmuljin je Sudu BiH trebalo da pristupi 23. novembra 2022. godine, kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije