BiH

Budžetske rupe čekaju dogovor o MMF-u

 Budžetske rupe čekaju dogovor o MMF-u
Budžetske rupe čekaju dogovor o MMF-u

SARAJEVO, BANJALUKA - Vlasti u Bosni i Hercegovini sljedeće sedmice pokušaće da usaglase pismo namjere prema MMF-u, kako bi od ove finansijske institucije u septembru kroz novi aranžman dobili neophodan novac za krpljenje budžetskih rupa.

Kako nezvanično saznajemo, entitetski premijeri i ministri finansija sve su bliže dogovoru, a problem bi moglo predstavljati to što FBiH nema vladu, odnosno stabilnu skupštinsku većinu bez koje nijedna finansijska institucija, pa ni MMF, neće dati novac.

Epilog

Priča o novom aranžmanu, takođe prema nezvaničnim informacijama, mogla bi dobiti epilog u septembru, kako bi u ovoj godini ipak bilo uplata novca koji su entiteti već ranije ukalkulisali u svoje budžete, a bez kojeg će i sa drastičnim rezovima biti gotovo nemoguće zatvoriti finansijsku godinu.

Ipak, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je da su male šanse da se postigne dogovor o aranžmanu sa MMF-om dodajući da se RS ne slaže s onim što piše, ali da će raditi sve što je potrebno da bi se došlo do dogovora.

"Nećemo prihvatiti priču 'uzmite ili ostavite'", rekao je Tegeltija, naglašavajući da u ovom trenutku niko u BiH ne može da kaže kada će biti novi aranžman.

Reforme

Preduslov za aranžman sa MMF-om, osim pisma namjere koje treba usaglasiti i u kojem se treba obavezati na ozbiljne i bolne reforme, je i potpisivanje reformske agende koja će, prema mišljenju Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, biti usvojena jer, kako je rekao, "prije nekoliko dana postignut je visok stepen saglasnosti u vezi sa tekstom reformske agende".

"Ostali su neki detalji koje ćemo usaglasiti u narednih nekoliko dana. To su uglavnom detalji na različitim modalitetima u kojima može doći do smanjenja opterećenja na rad, smanjenja socijalnih doprinosa, ali da ne ugrozimo penzioni ni zdravstveni fond. To su ključne stvari", rekao je Zvizdić, dodajući da ukoliko se ozbiljno krene u kredibilno provođenje mjera definisanih u ekonomskoj agendi, da aranžman sa MMF-om neće biti ugrožen.

Nadležnost

O reformskoj agendi juče je govorio i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je rekao da RS ne može prihvatiti reforme kojima gubi svoje nadležnosti i potencijale.

"Reforme u oblasti ekonomije u BiH nametala je međunarodna zajednica, a tako je i kada je riječ o reformskoj agendi", rekao je Dodik.

Prema tvrdnjama entitetskih ministara finansija i premijera, u toku ove godine i ukoliko ne bude aranžmana sa MMF-om neće doći do smanjenja plata, penzija i socijalnih davanja, a sredstva koja nedostaju tražiće se na drugim izvorima. Prema nezvaničnim informacijama, BiH, odnosno entitetima, u ovom trenutku potrebno je oko milijardu KM, kako bi se pokrili deficiti u budžetima s obzirom na to da je samo u FBiH taj deficit preko 640 miliona KM, a u RS oko 350 miliona KM.

"BiH ne može bez sredstava MMF-a", rekao je kao ekonomski stručnjak Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Rješenje

On je rekao da se nada da će entitetski premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH ako su iole razumni ljudi doći do rješenja i postići saglasnost o reformskoj agendi prije posjete Angele Merkel, njemačke kancelarke.

"Bez toga ja mislim da ćemo se mi u ovom ambijentu u kome sada živimo, ambijentu sivila, priče o prošlosti vratiti toliko nazad da se neće brzo pojaviti neka zemlja koja će nam otvoriti novu šansu. Zato pozivam i njih da konačno postignu dogovor, da se izađe sa jednom optimističnom stvari u ovom sivilu o prošlosti i da tokom posjete Merkelove dobijemo podršku jer u Evropi treba pozitivna priča", rekao je Ivanić.

Neka od ključnih pitanja o kojima se spore RS i FBiH jeste eventualno povećavanje stope PDV-a, zatim smanjenje opterećenja na rad, usvajanje novog zakona o radu, itd...

Jelka Milićević, federalni ministar finansija, nedavno je misleći na četvrti stendbaj aranžman koji je završen 30. juna rekla da ovaj entitet ne može računati na novac od MMF-a.

SDR

SDR - (Special Drawing Rights (SDR) ili posebna prava vučenja) je međunarodna obračunska jedinica koju je utvrdio MMF, čija vrijednost se određuje na temelju dnevnih prosjeka srednjih vrijednosti četiri svjetske valute, i to dolara, evra, jena i funte.

1 SDR juče je vrijedio 2,45 KM

Svi aranžmani BiH sa MMF-om

1998. do 2001. godine - 94,42 miliona SDR (povučen i otplaćen)

2002. do 2004. godine - 67,6 miliona SDR (povučen i otplaćen)

2009. do 2012. godine - 1,014 milijarde SDR (povučeno 338,2, vraćeno 325,5 miliona SDR)

2012. do 2015. godine - 558,3 miliona SDR (povučeno 422,7 miliona SDR)

Do sada povučeno od MMF-a

FBiH - 604.502.675,12 KM

RS - 349.168.915,85 KM

Brčko - 3.747.763,30 KM

Ukupno - 957.419.354,32 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije