BiH

Most kod Gradiške ipak prioritet

 Most kod Gradiške ipak prioritet
Most kod Gradiške ipak prioritet

SARAJEVO - Hitni projektni prioriteti u 2015. godini za Bosnu i Hercegovinu usmjereni su na izgradnju prekograničnih mostova u Svilaju i Gradišci, uključujući granične prelaze i prilazne ceste, saopšteno je iz Delegacije EU.

Ovo je prvi put da je EU eksplicitno rekla da je most na Savi kod Gradiške, koji je vitalna linija za skoro milion stanovnika koji gravitiraju Banjaluci, za povezivanje sa autoputem Zagreb - Beograd, i nastavljanje autoputa iz Banjaluke prema Gradišci, prioritet.

Do sada su zvaničnici iz Brisela govorili da je moguće da Evropska unija podrži samo jedan most na jednom koridoru, te da bi u slučaju koridora 5c to bio most u Svilaju, koji je definisan kao primarna tačka, a ne onaj kod Gradiške.

Takođe, govorili su da EU nema novca da pomaže finansiranje samo jednog vida saobraćajne komunikacije, pojašnjavajući da su za Evropu prioritet modalni pristupi, odnosno kombinovanje više vidova transportne komunikacije, poput željezničkog i cestovnog saobraćaja. Osim toga, ranije su se sredstva za finansiranje polovine mosta kod Gradiške sa hrvatske strane nalazila na "rezervnoj listi", što znači da bi EU finansirala taj most samo ako ostane novca od prioritetnih projekata. Modalni pristup bi, po svemu sudeći, mogao biti zadovoljen ako na pomenutom koridoru bude građena željeznička pruga, što je takođe u planu.

Očekuje se da osnovni modaliteti za navedene putne pravce budu dogovoreni uoči regionalne konferencije u Beču krajem ovog mjeseca.

Na naša pitanja da li je došlo do promjene u evropskom pristupu prema pitanju izgradnje mosta kod Gradiške, juče nismo uspjeli dobiti odgovor od briselske administracije.

"EU je proširila svoje napore kako bi se uključile i zemlje zapadnog Balkana ulažući jednu milijardu evra tokom sljedećih pet godina u razvoj i međusobno povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture. Već ove godine, više od sto miliona evra dostupno je u vidu sufinansiranja iz pretpristupnih sredstava (IPA II) za sve zemlje", navedeno je u pomenutom saopštenju.

Istakli su da će ta finansijska pomoć, zajedno sa ponudom daljeg kreditiranja i investiranja biti dostupna za nadogradnju ili za izgradnju dijelova osnovne mreže, kao što je šest zemalja zapadnog Balkana dogovorilo.

"Za BiH, ova osnovna mreža uključuje autoput i željeznički pravac duž koridora 5c i autocestu 2a iz Gradiške kroz Banjaluku - uz povezivanje s koridorom 5c južno od Zenice. Ova mreža takođe uključuje luke Šamac i Brčko na rijeci Savi, te Međunarodni aerodrom Sarajevo", naveli su u Delegaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije