BiH

Rok za konačnu lokaciju do 1. avgusta

 Rok za konačnu lokaciju do 1. avgusta
Rok za konačnu lokaciju do 1. avgusta

SARAJEVO, DVOR - Bosna i Hercegovina treba da ubrza djelovanje u pogledu sprečavanja gradnje skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na 2,5 kilometara od BiH, jer Hrvatska već do 1. avgusta Evropskoj uniji treba da ponudi i mišljenje i konačnu lokaciju gradnje, napomenula je za "Nezavisne" Snježana Rajilić, načelnica Novog Grada.

Vlada RS je, podsjetila je ona, od Savjeta ministara BiH prije nekoliko dana zatražila hitan sastanak na nivou Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnog državnog ministarstva Hrvatske.

Ovaj sastanak još nije zakazan, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Prilikom posljednjeg kontakta koji smo imali sa Mihaelom Zmajlovićem, hrvatskim ministrom zaštite okoliša i prirode, a koji je vođen prije mjesec dana, najavljena je mogućnost održavanja zajedničkog sastanka resornih ministarstava", rečeno je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Savjet ministara BiH prije nekoliko dana utvrdio je Prijedlog sporazuma o saradnji u oblasti zaštite okoline i održivog razvoja sa Vladom Hrvatske, a s ciljem intenziviranja bilateralne saradnje, ali dokument ne tretira ovo pitanje.

"Direktno ne, jer je to sporazum opšteg karaktera ispregovaranog sa susjednom zemljom tokom 2014. godine. Ali, ukoliko sporazum uskoro bude potpisan, što je sasvim realno, Hrvatska strana i Bosna i Hercegovina se obavezuju da međusobno razmjenjuju informacije i sarađuju po pitanju zaštite prirodne okoline i pojava zagađenja u graničnom pojasu", rečeno je u resornom državnom ministarstvu.

Opštinsko vijeće u Dvoru je na sjednici održanoj u utorak odredilo 27. jul kao datum do kojeg načelnik opštine treba da organizuje izjašnjavanje građana o pitanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u toj opštini. Dnevnim redom sjednice nije bilo predviđeno da se o ovom pitanju raspravlja.

"Cilj nam je da do 1. avgusta, koji se spominje kao datum kad Hrvatska treba dati mišljenje i lokaciju Evropskoj uniji, uz stav Opštinskog vijeća, imamo i mišljenje građana. Vijeće je već donijelo odluku kojom se protivi ideji izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, a sada je definisan rok kojim je naloženo načelniku opštine da provede aktivnosti u vezi sa izjašnjavanjem građana po mjesnim odborima", rekao je potpredsjednik Vijeća Marijan Janošević.

Stanovnici ove opštine takođe se protive izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora i ne vjeruju u obećanje da neće negativno uticati na životnu sredinu.

Lokacija Trgovska gora i dalje je u prostornom planu Hrvatske za izgradnju odlagališta, iako je lokacija udaljena oko dva i po kilometra od Novog Grada u RS i u neposrednoj je blizini izvorišta vode u naselju Mlakve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije