BiH

Čavara: Vlada FBiH početkom marta

Čavara: Vlada FBiH  početkom marta
Čavara: Vlada FBiH početkom marta

SARAJEVO - Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, rekao je danas nakon konsultacija sa Fadilom Novalićem, kandidatom za mandatara, da vjeruje da će do početka marta biti formirana vlada FBiH.

On je ocijenio da će njegova saradnja sa Novalićem biti "stopostotno harmonizirana radi rješavanja problema u državi".

Predsjednik FBiH je rekao da će zajednički tražiti strateške pozicije i pravce da bi doprinijeli stvaranju privrednog ambijenta.

Novalić, sada već zvanični kandidat SDA za mandatara nove vlade FBiH, rekao je da su zadaci koji čekaju novu vladu opisani u protokolu triju stranka (SDA, HDZ BiH i Demokratska fronta).

Čavara je istakao da od nove vlade očekuje da pokuša vratiti i sve ono što je izašlo iz okvira Ustava. Tvrdi da će nova vlast, za razliku od prethodne poštovati, odluke Ustavnog suda FBiH.

Govoreći o privatizaciji u zemlji, Novalić je potvrdio da u ovom mandatu "Elektroprivreda BiH" i "BH Telecom" sigurno neće biti privatizovani. Istakao je da su ove dvije kompanije efikasne i da donose profit entitetu i državi.

"Preduzeća u većinskom državnom vlasništvu boluju od raznih bolesti. Prije svega od veoma slabog upravljanja, tržišta, zapuštenosti, prezaposlenosti. Ovdje mislim i na preduzeća u velikim gradovima koja su u komunalnom sektoru, a koja imaju velike gubitke. Naravno, tu ne možemo govoriti o privatizaciji, ali možemo o restruktuiranju i drugačijem upravljanju", rekao je Novalić.

Čavari su novinari postavili i pitanje koje su ticalo zastave koja je stajala iza njegovih leđa. Naime, u zgradi Predsjedništva BiH, gdje se nalazi i ured predsjednika i potpredsjednika FBiH, danas je na toj konferenciji za medije pored zastave BiH stajala i zastava sa šahovnicom.

"Ovo je zastava hrvatskog naroda u BiH, a ja ovdje predstavljam hrvatski narod", kazao je Čavara na pitanje čija je to zastava.

Onda je novinare uputio da je li bolje da postave pitanje zbog čega FBiH nema zastavu, grb i himnu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije