BiH

Četvorka koja je napustila SDA formira svoj klub sa sedam poslanika?

Četvorka koja je napustila SDA formira svoj klub sa sedam poslanika?
Četvorka koja je napustila SDA formira svoj klub sa sedam poslanika?

SARAJEVO - Četiri poslanika SDA koja su nedavno napustila klub ove stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH razmišljaju o formiranju svoga kluba, u koji bi pozvali još tri poslanika iz manjih partija, čime bi postali dominantna snaga odlučivanja u krovnoj instituciji zakonodavne vlasti u BiH!

Na ovaj način, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović, imali bi "pravo prvenstva" da zahtijevaju novi izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara te smjenu člana Kolegija Predstavničkog doma. To bi, istovremeno, značilo formiranje nove većine u državi, što bi, opet, izazvalo duboke političke posljedice na nešto više od godinu i po do narednih općih izbora u BiH.

Kako saznajemo, ukoliko četvorka odluči da formira novi klub, pozivi da se priključe biće upućeni Zaimu Backoviću (BPS), Jasminu Emriću (ASDA) i Diani Zeleniki (HDZ 1990). Podsjećamo, i sadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i član Kolegija PD Šefik Džaferović visoki su zvaničnici SDA (potpredsjednici stranke), a ovakav mogući scenarij bio bi svojevrsni, ali po mnogim mišljenjima  zbog zastoja države  i potrebni presedan u funkcioniranju parlamentarne demokratije u BiH.

No, kako god, svi relevantni politički faktori ne kriju da je aktuelna parlamentarna većina u državi, koju predvodi koalicija SDA-HDZ-Savez za promjene, ozbiljno ugrožena, te da će se nešto morati dogoditi, tim prije jer i u SBB-u sve glasnije razmišljaju o raskidu koalicije sa SDA.

"Loptica je sada na vrhu SDA da li će htjeti prihvatiti zahtjeve koji se prevashodno odnose na demokratizaciju stranke, način izbora predsjednika, ali i poboljšanje unutrašnjih odnosa, kao i odnosa sa susjednim državama", pojašnjava za "Nezavisne" jedan od "odmetnute četvorke", koji je zbog dogovorenog "nenastupanja" u medijima insistirao na anonimnosti.

Kako saznajemo, prva na tapetu bi bila smjena Džaferovića s mjesta člana Kolegija Predstavničkog doma, što bi objeručke podržali u SNSD-u.

"Oni mogu već sa tri poslanika osnovati klub, ali ako budu imali sedam, biće ozbiljna politička opcija. Ne znam kako bi se mogla razviti priča između njih i SNSD-a, ali ako pokrenu inicijativu za smjenu Džaferovića, mi ćemo je sigurno podržati", kaže Milica Marković, poslanik SNSD-a, i dodaje da će o svim eventualnim drugim oblicima saradnje odluku donijeti organi stranke.

Za Jasmina Emrića, poslanika ASDA, ove informacije su nove, iako, kako kaže, nezadovoljstvo i razjedinjenost unutar Kluba SDA traje već dugo.

"Za sada, ne bih se upuštao u komentare, ali ako dobijemo neku zvaničnu ponudu za razgovore, naravno da ćemo se odazvati", poručuje Emrić.

Sličnog je stava i Zaim Backović, poslanik BPS-a.

"Da bih poduzeo bilo kakve korake u tom smislu, vrh stranke treba da odluči. Ako bi Predsjedništvo BPS-a našlo neke interese u smislu poboljšanja stanja u državi, ja ću poštovati odluku kakva god da bude", kaže Backović.

Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ-a, koja zajedno sa Džaferovićem i Mladenom Bosićem (SDS) rukovodi radom Predstavničkog doma, priznaje da je parlamentarne većina "uzdrmana raznim stvarima" i da postoje nezadovoljstva jer većina funkcionira "od sjednice do sjednice".

"SDA će odlučiti i izjasniti se ko im je u klubu. Ali svakako mislim da moramo biti ozbiljni kada je u pitanju interes BiH. Na razini stranaka treba da vidimo šta i kako dalje", poručuje Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije