BiH

Činili usluge moćnicima da dobiju i treći mandat?

 Činili usluge moćnicima da dobiju i treći mandat?
Činili usluge moćnicima da dobiju i treći mandat?

SARAJEVO - Meliha Jahjaefendić, direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH, i Dragan Brković, njen zamjenik, "od 2006. godine u tišini i miru neometano pljačkaju, ali i čine brojne protuusluge moćnim pojedincima kako bi dobili treći (nelegalni) mandat", tvrdi se u pismu Grupe za podršku prava i pravde institucija BiH, koje je odaslano na adrese ključnih državnih agencija za provođenje zakona.

Kako je to u petak "Nezavisnim" potvrđeno u Tužilaštvu BiH, dopis sa detaljnim pojašnjenjima o uspostavljanju "korupcijske hobotnice" stigao je i do njih, te su ovaj predmet uzeli u rad.

"Nezavisne" su prvi dio ove priče objavile u vikend broju, dajući mogućnost i pojedinim prozvanim akterima, poput Nevena Akšamije, direktora Agencije za državnu službu (ADS), da iznesu svoju stranu priče.

"Jahjaefendićeva je, uz pomoć direktora ADS-a, ujedinila pravosudnu i izvršnu vlast na način da u njenoj službi danas rade rođaci, supruge, djeca, cijele porodice", navodi Grupa u pismu.

Između ostalog, Jahjaefendićevu optužuju da je, osim vlastitih rođaka, zaposlila i Božu Kutlešu, sina Zvonimira Kutleše (generalnog sekretara Vijeća ministara, kojeg također terete za umiješanost u korupciju), Tamaru Čavku, suprugu državnog tužioca Olega Čavke, kao i bliske rođake Dubravka (državni tužilac) i Aljoše Čampare (ministar FMUP-a). Dalje navode da je zaposlila i suprugu i sina kantonalnog tužioca Efraima Ćosića (Nidžaru i Faruka), potom Nermu Zahiragić, kćerku kantonalne sutkinje Adise Zahiragić, Akšamijinu tetku Jasnu Vasić, kao i Akšamijinu suprugu u RAK-u, gdje je godinama direktorovao rođeni brat Jahjaefendićeve Kemal Huseinović itd.

Posebno su istaknute optužbe za brojne zloupotrebe u javnim nabavkama "uz pomoć KV konobara i blagajnica s kupljenim školama". Navodeći njihova imena (poznata redakciji), ističu da oni "uz pokroviteljstvo direktorice godinama krčme javna dobra: zemljišta, opremu, naftu, građevine..."

"Simptomatično je da ista ekipa na tenderima još od 2004. odabire iste dobavljače. A direktorica je kupila stan u Neumu u vrijeme prvog mandata, renovirala kuću na Kovačima, renovirala vikendicu u Rakovici, naravno, sve radove na nekretninama uvažene gospođe obavljali su radnici-majstori Službe za zajedničke poslove institucija BiH, na dobrovoljnoj osnovi, u toku radnog vremena", navodi Grupa, optužujući Jahjaefendićevu.

U petak na naše pozive nisu odgovarali ni Meliha Jahjaefendić ni Zvonimir Kutleša. Na zahtjev sekretarice, Jahjaefendićevoj smo pitanja uputili i mejlom, ali nam na njih nije odgovoreno kako bismo čuli njen komentar na optužbe koje su iznesene u pomenutom pismu i adresirane na institucije.

Kada su u pitanju sami prozvani za zapošljavanje rodbine u njenoj službi, državni tužilac Oleg Čavka kaže da, koliko se sjeća, nije ni bio tužilac u vrijeme kada je njegova supruga počela da radi.

"Ona tamo radi 10 godina, duže nego što sam ja tužilac. Drugo, ona je po nacionalnosti Hrvatica, a Jahjaefendićeva zapošljava Bošnjake", kaže Čavka.

Također, od petka smo u više navrata, bezuspješno, pokušavali da stupimo u kontakt s tužiocem Dubravkom Čamparom, kao i njegovim bratom Aljošom.

Preko portparola Kantonalnog suda Sarajevo tražili smo izjave i sudija Adise Zahiragić i Efraima Ćosića, ali nam je u petak rečeno da su na suđenju. Isti dan smo ostavili i kontakt telefon, ali nam do danas nisu odgovorili na pozive.

Inače, u sigurnosnim agencijama iznimno su zainteresirani za ovaj slučaj.

Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije BiH, navodi da je i on dobio ovaj dopis te da će ovaj slučaj podići na najviši mogući nivo.

"Dopis ćemo odmah proslijediti nadležnim agencijama i pomno pratiti cijeli postupak, jer mi nemamo istražno-operativne nadležnosti. I ranije smo dobili jedno pismo koje se tiče njihovog imenovanja na treći mandat, uputili smo ga ADS-u da reaguje, ali još nismo dobili odgovor", ističe Lisak.

Lazar Prodanović, član Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH, kaže da su spremni da ozbiljno razmotre cijeli slučaj, kao i pokušaj reizbora.

"Niko ne može da bude privilegovan zato što obavlja neku poziciju. Smatram da ima potrebe da se ozbiljno razmotri rad svih institucija, kao i odnos ADS-a prema tim institucijama, jer jer njihova uloga ključna", poručuje Prodanović.

Kada je u pitanju konkursni postupak za reizbor Jahjaefendićeve i Brkovića na treći mandat (zakonom dopuštena najviše dva), iz Odbora državne službe za žalbe nam je potvrđeno da su primili anonimnu prijavu.

Pojašnjavajući kako je tekla cijela procedura, Branka Mijatović, predsjedavajuća Odbora, u odgovorima na naša pitanja nam je naglasila da će Odbor odluku u ovom predmetu donijeti u zakonskom roku od 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije