BiH

Čoviću interes Vlada FBiH, Savjet ministara neće blokirati

Čoviću interes Vlada FBiH, Savjet ministara neće blokirati
Čoviću interes Vlada FBiH, Savjet ministara neće blokirati

SARAJEVO - Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je juče da se, i nakon potvrde da SNSD s partnerima ima većinu u Narodnoj skupštini RS, ne mijenja stav njegove stranke o formiranju većine na nivou BiH i da ostaje pri odluci o saradnji sa Savezom za promjene u državnoj vlasti.

Dragan Čović, lider HDZ BiH, pobjedničke stranke u hrvatskom narodu, ponovio je juče da bi bilo dobro da entitetske većine čine vlast i na nivou BiH, ali i naglasio da on neće insistirati na tome da dio većine na nivou BiH bude SNSD, a ne opozicioni Savez za promjene.

"Neću ništa insistirati. Nećemo se miješati u to koga će birati bošnjački i srpski narod. Srpski narod je izabrao i pokazalo se juče (ponedjeljak) ko ima većinu u Narodnoj skupštini RS", izjavio je juče Čović, koji je na opštim izborima 12. oktobra izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Čović je najavio da ćemo nakon razgovora u narednih desetak dana vidjeti kako će biti uspostavljena parlamentarna većina na nivou BiH i ko će je činiti.

MANDATAR: "Mi blokirati ništa nećemo, to sam siguran. Vidjećemo kako ćemo se dogovoriti dok dođemo do mandatara Vijeća ministara. Naš je interes da što prije predložimo mandatara Vlade FBiH. Od tog trenutka, što se mene tiče, isti dan možemo imati mandatara Vijeća ministara", poručio je Čović, upozorivši da za državu ne bi bilo dobro da različite stranke budu u vlasti na nivoima entiteta i Bosne i Hercegovine.

"Time bismo samo došli u probleme. Bojim se da bi se na razini RS teško provodili dogovori koji bi bili postignuti na nivou BiH. Ali, evo, vidjećemo kako će to završiti u narednih 10-15 dana", istakao je predsjednik HDZ BiH.

On smatra očekivanim  Izetbegovićevo insistiranje o budućim partnerima, budući da SDA i DF Željka Komšića od 9. novembra s tri stranke iz Saveza za promjene, SDS-om, PDP-om i NDP-om, imaju sporazum o uspostavi nove vlasti na nivou BiH.

Zamjenik predsjednika SDA, nakon što je na konstitutivnoj sjednici NS RS prekjuče potvrđeno da SNSD sa svojim partnerima ima parlamentarnu većinu za imenovanje nove vlade, podsjetio je da je ranije obećao da će poštovati većine unutar naroda.

"Evo, dobili smo većinu na entitetskom nivou, a već imamo definisanu većinu na državnom nivou koja dolazi iz Republike Srpske. Odnos u parlamentu BiH je sedam prema sedam i plus Mladen Ivanić u Predsjedništvu BiH. Jasno je da preteže većina sa Savezom", naglasio je Izetbegović, koji je na ovim izborima osvojio još jedan mandat u Predsjedništvu BiH.

ODLUKA: Izetbegović je ustvrdio  da nas 10. decembra čeka odluka o izboru rukovodstva u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a zatim i mandatara Vijeća ministara. Osvrnuo se i na Čovićev stav da entitetske većine treba da budu zastupljene i u parlamentarnoj većini na nivou BiH

"To su bili naši zajednički stavovi. Priželjkivali smo homogenu strukturu vlasti od vrha do dna, ali ne mora biti tako. Bilo kako bilo, mi ćemo s nivoa države podržavati stabilizaciju ekonomskih prilika u entitetima", obrazložio je  on.

Uvjeren je da će pri formiranju Vijeća ministara "Čović  prihvatiti realnost i prihvatiti volju većine i ići za interesom, prije svega, hrvatskog puka, a to je stabilizacija prilika u zemlji". Izetbegović nije konkretno odgovorio da li SDA, DF i Savez za promjene imaju alternativu u parlamentu BiH ako HDZ BiH prihvati biti dio većine pod uslovom da njen dio bude i SNSD.

"Ne bih pravio alternative i ne bih pravio neke avanture. Nama je potrebno da Čović to prihvati i uvjeren sam da će on  to uraditi", poručio je Izetbegović.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik preksinoć je  izjavio da će njegova partija, ako  ne bude dio većine na državnom nivou, sa svoja tri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moći blokirati donošenje svakog zakona koji bude štetan po interese RS. Dodik je ponovio i da ne želi bilo kakvu vrstu saradnje sa SDA "sve dok ta partija ne promijeni svoje politike".

Mogućnost da dio vlasti na nivou BiH iz RS budu oba bloka, i SNSD i Savez za promjene, isključili su i Čović i predsjednik  PDP-a Mladen Ivanić. Lider HDZ BiH kaže da ne bi bilo politički mudro da sve stranke budu u vlasti i da ostanemo bez jake opozicije.

Ivanić tvrdi da su "nikakve šanse" da  SNSD i Savez budu zajedno u Vijeću ministara i da ne očekuje blokade delegata SNSD-a u Domu naroda.

"Blokade od strane srpskih delegata u Domu naroda neće biti ako nam je svima cilj očuvanje Republike Srpske, a meni to sigurno jeste cilj", poručio je Ivanić.

IMENOVANJE: Datum održavanja konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma bh. parlamenta, koji potvrđuje imenovanje Vijeća ministara, još nije službeno određen zato što još nije jasno ko će činiti parlamentarnu većinu. 

Konstitutivnu sjednicu novog saziva treba da sazove predsjedavajući sadašnjeg saziva Predstavničkog doma Božo Ljubić. U njegovom kabinetu juče su samo podsjetili da, prema Ustavu i Izbornom zakonu, Predstavnički dom mora biti konstituisan najkasnije 30 dana od potvrđivanja rezultata opštih izbora, odnosno do 10. decembra.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, juče je ocijenio da će HDZ i SNSD u Domu naroda maksimalno dobiti po tri delegata, što će im omogućiti da opstruišu rad tog tijela ukoliko se na to odluče. Dodao je da postoji jedna opcija u kojoj bi i SNSD i HDZ radili na uspostavljanju entitetskih vlada u koje bi bile uključene njihove partije, ali bi blokirali uspostavljanje Savjeta ministara BiH.

"U tehničkom smislu SM može da traje koliko hoćete dok na nivou BiH parlament ne izglasa novi saziv. Čini mi se da zbog toga gospodin Čović toliko insistira na uspostavljanju vlasti 'odozdo prema gore'", rekao je Čavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije