BiH

Crnadak: Podrška Njemačke zavisi od realizacije reformi

Crnadak: Podrška Njemačke zavisi od realizacije reformi
Crnadak: Podrška Njemačke zavisi od realizacije reformi

BERLIN - Mogućnost da BiH u narednoj godini podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU je potpuno otvorena, a naša zemlja će u tom procesu imati podršku Njemačke kao najutjecajnije članice EU.

Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka u Berlinu koji su održali njemački i bh. šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer i Igor Crnadak.

U izjavi za "Nezavisne" iz Berlina Crnadak je potvrdio opredjeljenje Republike Njemačke da bude podrška našoj zemlji na tom putu.

"Uslov je naše ispunjavanje obaveza iz inicijalnog programa reformi, a Njemačka će dati svoju podršku", rekao je Crnadak.

On je naveo da je otputovao u Berlin na Štajnmajerov poziv, a ključna tema sastanka bile su reforme.

"Zahvalio sam ministru Štajnmajeru na podršci i ulozi Njemačke u novom evropskom pristupu BiH, jer se radi i o političkoj i o finansijskoj podršci, ali i zbog toga što je u novom pristupu prepoznata uloga i RS i FBiH, i svih nivoa vlasti. Izrazio sam očekivanje da će takav pristup biti nastavljen, a očigledno je da ćemo podršku Njemačke imati i u narednom periodu", istakao je Crnadak.

On je dodao kako je na sastanku zaključeno da je ekonomska saradnja Njemačke i BiH dobra, ali da dvije države treba da rade na tome kako bi se još poboljšala.

"Nekih 14-15 posto je učešće u uvozu i izvozu Njemačke kada je u pitanju BiH, a naša je želja da, iako je Njemačka jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera, i na tom polju dođe do proširenja saradnje", istakao je Crnadak.

Dva sagovornika su razgovarala i o sirijskoj izbjegličkoj krizi, uz zaključak kako je neophodno da Evropa ponudi konačan odgovor na krizu, uz potpuno uključivanje Turske zbog značaja koji ova država ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije