BiH

Čubrilović: Republici Srpskoj nije potrebna nikakva nadogradnja "Dejtona"

Čubrilović: Republici Srpskoj nije potrebna nikakva nadogradnja "Dejtona"
Foto: N.N. | Čubrilović: "Dejton" ne predstavlja smetnju da se odreknemo dnevnog politikanstva

BANJALUKA - Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneksa 4, koji je Ustav BiH, dovoljan su okvir i ne predstavljaju nikakvu smetnju da se odreknemo dnevnog politikanstva, kakvi jesu i zahtjevi za reviziju 'Dejtona', smatra predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Republici Srpskoj, smatra Čubrilović, nije potrebna nikakva nadogradnja "Dejtona", koju "mnogi godinama prizivaju, niti bilo kakva ustavna reforma u BiH za koju se zalažu oni koji u Dejtonu nisu ostvarili svoje maksimalističke ciljeve".

Povodom 21. novembra – Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, on je naveo da je neophodno da se kroz podizanje privrednih kapaciteta, oživljavanje industrije i izvoza, dovođenje investitora, učini sve da građani žive što bolje, a da se mladim ljudima pruži šansa i da nada da će svoje snove uspijeti da realizuju u svojoj zemlji.

Čubrilović je u pisanoj izjavi ocijenio da Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim prije 22 godine, nije samo okončan četvorogodišnji građanski rat, nego je on sve ove godine temelj Bosne i Hercegovine, koja počiva na Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantuje potpunu ravnopravnost Republike Srpske i Federacije, kao i sva tri konstitutivna naroda.

"Svjedoci smo kako su u prošlosti visoki predstavnici nasilnim intervencijama često mijenjali Dejtonski mirovni sporazum pokušavajući da na taj način promjene i ustrojstvo Bosne i Hercegovine ovjereno mirovnim ugovorom. Taj proces mora zauvijek prestati, a narodima i građanima u RS i BiH prepustiti da se kroz vlastite političke, nacionalne, privredne, kulturne, obrazovne i druge aspekte života usaglašavaju i nalaze prihvatljiva rješenja zajedničkog života i razvoja", istakao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije