BiH

Čubrilović: Srpska nesporna i trajna pravna i politička zajednica

Čubrilović: Srpska nesporna i trajna pravna i politička zajednica
Čubrilović: Srpska nesporna i trajna pravna i politička zajednica

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska nesporna i trajna pravna i politička zajednica čiji je status zasnovan na izvornim dejtonskim rješenjima.

"Eventualne promjene u Republici Srpskoj mogu biti u pravcu stabilnosti, efikasnosti i racionalnosti parlamentarnog života uz mogućnost prerastanja Senata u Savjet Republike ili u parlamentarno tijelo", rekao je Čubrilović na naučno-stručnom skupu "25 godina Narodne skupštine Republike Srpske".

Čubrilović je rekao da je unapređivanje odnosa i saradnje moguće samo sa onima koji prihvataju Republiku Srpsku kao ravnopravan, jedinstven i nedjeljiv državotvorni entitet u BiH.

"Jačanje Republike Srpske moguće je ostvariti i unapređenjem regionalne saradnje, učvršćivanjem specijalnih paralelnih odnosa sa susjednim državama i postizanjem sporazuma sa državama i međunarodnim organizacijama", istakao je Čubrilović.

On je rekao da će budućnost Srpske zavisiti prvenstveno od toga koliko su Narodna skupština i svi organi i institucije sposobni da ostvaruju svoje ustavne, zakonske i druge nadležnosti, te koliko su izvršna, pravosudna i upravne vlasti organizovane, efikasne i djelotvorne.

"Razvoj, napredak i stabilnost Republike Srpske zavise i od toga koliko su naši ekonomski, socijalni, politički planovi i projekti realni i provodivi, te koliko se uspješno ostvaruju interesi i potrebe naroda i građana", istakao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Ustavom, kao najvišim opštim pravnim aktom, od 28. februara 1992. godine, koji je dijelom izmijenjem amandmanima, Republika Srpska uredila osnove ustavnog i pravnog sistema i garantovala punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana i zaštitu od bilo kojeg oblika diskriminacije.

Nakon donošenja Ustava Republike Srpske, Narodna skupština potvrđuje svoje funkcionisanje kao stvarni ustavotvorni i zakonodavni organ, napomenuo je Čubrilović.

On je istakao da su u procesu stvaranja Republike Srpske doneseni značajni konstititivni akti, odnosno državnotvorni dokumenti Odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH, Odluka o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Jugoslaviji, Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, Ustav Srpske Republike BiH kasnije Republike Srpske, Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Srpske Republike BiH i Deklaracija o državnom i političkom uređenju države.

"Stvorena političkom voljom srpskog naroda, Republika Srpska je prihvaćena od međunarodne zajednice kao ravnopravna strana koja je i potpisnica Dejtonskog sporazuma", rekao je Čubrilović.

On je dodao da, prema dejtonskim rješenjima, kao državnotvorni dio, ona nije uspostavljena Ustavom BiH, već je nastala ranije.

"Ustav dejtonske BiH potvrdio je postojanje Republike Srpske kao državotvorne jedince koja se udružuje u novu složenu državu, odnosno državnu zajednicu", zaključio je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije