BiH

"Ćurguz izdao borce, vrijeme je da ode"

"Ćurguz izdao borce, vrijeme je da ode"
"Ćurguz izdao borce, vrijeme je da ode"

BANJALUKA - Sjednica Skupštine Boračke organizacije RS (BORS) zakazana je za 16. maj u Derventi i očekuje se da će na njoj biti razmatrana i smjena Pantelije Ćurguza, predsjednika BORS, koji sve više gubi povjerenje boračke populacije.

Datum njenog održavanja saopšten je juče, poslije sjednice Predsjedništva BORS, nakon koje je Željko Lalić, predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, na pitanje da li će tražiti smjenu Ćurguza, odgovorio: "Nema potrebe, mislim da će on dati ostavku".

Istovremeno, sve su oštrije kritike koje stižu na Ćurguzovu adresu, a predstavnici opštinskih organizacija BORS optužuju ga za izdaju i poručuju mu da mora da ode sa funkcije koju obavlja.

Đokica Stajić, predsjednik Boračke organizacije Bileća, ocjenjuje da Ćurguz radi protiv boraca. U Bileći, kaže Stajić, 98 odsto invalida koji su bili predmet revizije ranjeni su u borbi. Oni su, dodaje, doživjeli poniženje.

"Ja sam ostao bez noge u prošlom ratu i išao sam na reviziju. Sve je to rezultat izdaje Ćurguza. Boračka organizacija Bileće o njemu ima apsolutno negativno mišljenje... On svjesno ide u uništavanje boraca. Još na prošlim izborima on je trebalo da ode jer da ima obraza ne bi se ni kandidovao za predsjednika BORS", poručuje Stajić.

Goran Šehovac, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočne Ilidže "Ilidžanski borac", kaže da protiv Ćurguza nema ništa lično, ali da on neke stvari ne može da odradi kvalitetno u korist boraca.

"Mislim da je vrijeme da on časno ode, ili da se časno promijeni. U zadnje vrijeme on nije ništa radio kako treba. Iz moralnih razloga najbolje bi bilo da on sam podnese ostavku jer ovo stvarno više ne vodi ničemu", kaže on.

Miloš Lazović, zvani Vojvoda, ratni komandant Samostalne brđanske čete Fočanske brigade, te član Skupštine Boračke organizacije RS u ime Boračke organizacije Foča naglašava da, poznajući Ćurguza, ne očekuje da će on podnijeti ostavku iz moralnih razloga, uprkos nezadovoljstvu boraca.

"On je postao bogat čovjek, za razliku od mase boraca", kaže Lazović i dodaje da je Ćurguz najodgovorniji za stanje u kojem se borci nalaze.

Ćurguz se brani da nema ništa protiv toga da se snimi stanje o tome šta je imao prije rata, a šta ima sada.

"Na sjednici Skupštine ću da iznesem izvještaj i oni mogu da kažu: 'Gospodine predsjedniče, vi ste napravili propuste, mi više nećemo da nam budete predsjednik, i dobro...'", rekao je juče Ćurguz.

Tvrdi da se ne bori da ostane predsjednik BORS.

"Znaju moji saradnici da je ona ostavka bjanko data na raspolaganje. Ja se ne borim za ovu poziciju", kaže Ćurguz.

On je juče poručio Draganu Davidoviću, generalnom direktoru RTRS, da mu je "bolje da se zamjerio čitavom svijetu, nego borcima i njemu lično".

"Sigurno ću naći način da se upoznaju najviši sistemi u RS jer je ovo lakrdija i nimalo banalan problem. Davidović je udario na BORS i mene lično... E neće moći, grdno se prevario", zaprijetio je Ćurguz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije