BiH

Premijeri RS i FBiH potvrdili pisanje "Nezavisnih": Slijedi preispitivanje aranžmana s MMF-om

Premijeri RS i FBiH potvrdili pisanje "Nezavisnih": Slijedi preispitivanje aranžmana s MMF-om
Foto: Velibor Tripić | Cvijanović: Aranžman s MMF-om nije raskinut, ali je dodatno ugrožen

BANJALUKA - Međunarodni monetarni fond je upozorio nadležne organe u BiH da će morati preispitati produženi aranžman, potvrdili su danas u Banjaluci Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, i Fadil Novalić, premijer FBiH. Time je potvrđeno pisanje "Nezavisnih" da MMF smatra da postojeći aranžman više ne važi i da će se morati pokrenuti novi pregovori.

Cvijanovićeva i Novalić su istakli da bi sporazum mogao biti preispitan i da će se eventualno morati pristupiti zaključenju nekog novog aranžmana, ukoliko svi nivoi vlasti ne izvrše obaveze po svim tačkama.

Novalić je podsjetio da im je tokom ranijih pregovora s MMF-om u Vašingtonu rečeno da rok koji su im dali nije vječan.

"Zbog složenosti i nastojanja EU da nekako pomogne BiH rekli su da će nas tolerisati još neko vrijeme. Naravno, sve se odnosi na akcize, ali moram pojasniti da su akcize na naftu sasvim nešto drugo, jer idu u opštu potrošnju, a ovo su putarine. One su u BiH 25 feninga, a akcize su 30 do 40 feninga. Kod nas zbog negativnog stava dijela vlasti i opozicije dopuštamo da se akcize ubiru u najmanjem iznosu u Evropi", zaključio je Novalić.

I on je potvrdio da FBiH neće izgubiti novac za zapošljavanje i da će s tim u vezi stići da izvrši obaveze kada je riječ o novoj strategiji za zapošljavanje i opštem kolektivnom ugovoru.

Cvijanovićeva je podsjetila da je RS prije pola godine izvršila svoje obaveze, kao i u međuvremenu FBiH, ali da su ostale obaveze državnog nivoa vlasti.

"Te obaveze odnose se i na Zakon o akcizama i još neke zakone iz oblasti bankarskog sektora, ali ono što smo upozoreni jeste da bilo koji dodatni izdaci, na bilo kojem nivou, što bi podrazumijevalo povećanje plata i troškova za plate, dodatno ugrožavaju taj aranžman", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da se to upozorenje sada odnosi na nedavnu odluku Savjeta ministara o povećanju plata policiji na državnom nivou.

"To je sada dodatno opterećenje za aranžman i mislim da nama MMF nastoji progledati kroz prste pa to odugovlači, jer da je neko drugi u pitanju oni bi davno to presjekli i rekli da je to završena priča", naglasila je ona. Cvijanovićeva je zaključila da MMF u vezi s aranžmanom ne može vječno čekati, iako postavlja rastegljive uslove.

Na pitanje da li je Vlada RS spremna za nove pregovore s MMF-om, o novom aranžmanu, Cvijanovićeva je odgovorila kako ne vidi svrhu tome, jer bi isti zahtjevi bili postavljeni pred bh. strukture, kao i ovi što sada nisu ispunjeni.

"Moj stav je da nema političke klime da se bavimo ovim pitanjem. Ne vidim poentu da pregovaramo nanovo ako će se tamo naći, a sigurno će se naći, isti ili slični uslovi. Imamo već aranžman koji nismo u stanju da održimo, a znamo da će neke obaveze biti preslikane", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da bi o tome mogla pričati neka nova struktura vlasti, i to 2019. godine. Istovremeno, pojasnila je kako nisu ugroženi aranžmani i dogovori s međunarodnom zajednicom i organizacijama u vezi s podsticanjem i podrškom zapošljavanju.

"Mi smo u Vladi to usvojili i uputili u Narodnu skupštinu. Riječ je o podršci od oko 21 milion evra ili 40 miliona KM. U narednih četiri godine podrazumijevalo bi se refundiranje troškova poslodavcima za novo zapošljavanje", najavila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije