BiH

Cvijanović: Prioritet Srpske, borba protiv terorizma

Cvijanović: Prioritet Srpske, borba protiv terorizma
Cvijanović: Prioritet Srpske, borba protiv terorizma

BANJALUKA - Premijer Republike Srpke Željka Cvijanović izjavila je u Vašingtonu da je borba protiv terorizma jedan od ključnih bezbjednosnih prioriteta za Vladu Republike Srpske i njene nadležne službe.

Cvijanovićeva je razgovarala u Vašingtonu sa predstavnicima akademske zajednice, nevladinih organizacija i vodećih istraživačkih grupa - tink-tenkova /think-thank/, koje se bave političkim, bezbjednosnim i ekonomskim pitanjima na Balkanu.

Tokom panel diskusije o temi "Stabilnost na Balkanu: prioriteti za Republiku Srpsku", Cvijanovićeva je istakla da terorizam predstavlja jednu od najvećih bezbjednosnih prijetnji na globalnom nivou, te da se, u tom smislu, i Srpska i BiH suočavaju sa ozbiljnim izazovima.

Ona je izrazila zabrinutost zbog činjenice da se u različitim medijskim izvještajima i BiH pominje kao zemlja porijekla ili državljanstva lica osumnjičenih za vršenje terorističkih djela, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srske za odnose sa javnošću.

Cvijanovićeva je naglasila da je na području BiH zabilježeno više slučajeva odlazaka pripadnika radikalnih islamskih grupa na ratišta u Siriji i Iraku, kao i da u nekim dijelovima BiH egzistiraju grupe koje službe bezbjednosti tretiraju kao opasnost za bezbjednost građana BiH.

Premijer Srpske je istakla da rješavanje bezbjednosnih pitanja sa kojima se susreće BiH, ali i druge države, zahtijeva ozbiljan pristup i sveobuhvatan angažman kako domaćih, tako i međunarodnih aktera.

Govoreći o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, Cvijanovićeva je upoznala sagovornike da je Srpska prva u BiH formirala vlast nakon oktobarskih izbora, usvojila Budžet i Ekonomsku politiku za 2015. godinu, te usmjerila svoje napore ka sprovođenju reformskih aktivnosti.

Ovim reformama, istakla je Cvijanovićeva, obezbijediće se povoljniji ambijent za unaprijeđenje poslovanja, efikasniji rad javne uprave, uvesti veća fiskalna disciplina, te stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska lider u BiH kada je riječ o procesu evropskih integracija.

Ona je istakla da približavanje EU predstavlja jedan od prioriteta za Srpsku i za BiH u cjelini, ali da se ovaj proces mora realizovati uz puno uvažavanje dejtonskog ustavnog okvira i ustavnih nadležnosti kojima svaki od nivoa vlasti u BiH raspolaže.

Premijer Srpske je navela da je ključni preduslov za dalje napredovanje BiH u procesu evropskih integracija usvajanje novog mehanizma koordinacije, te dodala da je Republika Srpska otvorena za konstruktivne razgovore i saradnju sa partnerima u okviru BiH, ali da neće učestvovati u kreiranju rješenja koja nisu u skladu sa Ustavom.

Prema njenim riječima, Dejtonski sporazum donio je ne samo mir, nego je njim kreiran i politički sistem u BiH koji, ukoliko se poštuju definisana rješenja, svima omogućava dovoljno prostora za življenje vlastitog političkog, kulturnog i drugih oblika identiteta, ali i uspješno kretanje u procesu evropskih integracija.

Ona je ukazala da je osnovni problem to što neki u BiH, najčešće pod plaštom evropskog integracionog procesa, uporno pokušavaju izmijeniti dejtonski ustavni aranžman u korist jedne etničke grupacije ili, pak, jednog nivoa vlasti, što je neprihvatljivo.

Cvijanovićeva se osvrnula i na selektivno djelovanje pravosudnih institucija na nivou BiH po pitanju rješavanja slučajeva ratnih zločina, apostrofirajući najnoviji slučaj "Džaferović", ali i neke druge, te ukazala na nepravdu koja se žrtvama srpske nacionalnosti iz prethodnog rata čini već godinama.

Govoreći o ekonomskim temama, predsjednik Vlade Republike Srpske je istakla dobru saradnju sa premijerom Federacije BiH i najavila mogućnost održavanja zajedničke sjednice dvije entitetske vlade.

Ona je podvukla značaj obezbjeđenja jednakih ili sličnih rješenja u oba entiteta o različitim pitanjima u vezi sa privrednim ambijentom i privlačenjem stranih investicija.

Cvijanovićeva je navela da je Vlade Srpske spremna da brojna rješenja koja su na snazi ili su u procesu usvajanja u Republici Srpskoj, a koja su dobila pozitivne ocjene od relevantnih evropskih i međunarodnih institucija, podijeli sa kolegama u FBiH.

Predstavljajući reforme koje su u oblasti privrednog okruženja provedene u Republici Srpskoj, kao i privredne potencijale Srpske u različitim oblastima, Cvijanovićeva je pozvala američke kompanije da investiraju u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije