BiH

Cvijanović: SDS, PDP i NDP omalovažavaju institucije Srpske

Cvijanović: SDS, PDP i NDP omalovažavaju institucije Srpske
Cvijanović: SDS, PDP i NDP omalovažavaju institucije Srpske

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je odluka Predstavničkog doma parlamenta BiH da odbije da ratifikuje Sporazum o kreditu za razvojnu politiku poslovnog ambijenta između BiH i Svjetske banke klasično derogiranje odluka Narodne skupštine Srpske od strane političkog Sarajeva u koje su se utopili SDS, PDP i NDP.

Cvijanovićeva je istakla da su ove partije krenule putem omalovažavanja institucija Republike Srpske, a to je uvijek put političkog sunovrata.

Na pitanje Srne da prokomentariše ovu odluku Predstavničkog doma, koja je donesena na sjednici održanoj 25. marta, Cvijanovićeva je pojasnila da je u pitanju kredit za koji su ispunjeni svi uslovi, a povlačenje ovih sredstava striktno je zavisilo, kad je riječ o Republici Srpskoj, od provođenja reforme poslovne registracije, u okviru koje su promijenjena 22 zakona, i od donošenja Zakona o prostornom planiranju i građenju, dok su FBiH bile predviđene druge mjere.

"Mi smo u Republici Srpskoj svoj dio posla završili prije godinu i po dana, a onda smo donedavno morali da čekamo da i FBiH uradi svoj dio posla, jer sredstva nije moguće povući ako obaveze ne ispune oba entiteta", istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je ocijenila da je objašnjenje SDS-a, PDP-a i NDP-a da su blokirali ratifikaciju, jer su protiv toga da se Republika Srpska zadužuje i navodno "krpa rupe" kreditnim sredstvima, najobičnija besmislica.

"Puna su im usta reformi, evropskog puta, stablizacije prilika, a onda blokiraju sredstava koja i jesu vezana za reforme i služe da vas podstiču da nakon što uspješno provedete određene reforme u poslovnom ambijentu, nastavite da provodite i ostale. Znači, nije riječ o krpanju budžetskih rupa, već o reformama.

Njihovo objašnjenje je još besmislenije ako se prisjetimo da su iste te partije prije godinu dana glasale i protiv odluke da se podijeli dobit 'Elektroprenosa', dakle domaća, a ne kreditna sredstva, po kojem osnovu je Republici Srpskoj pripadalo 41 milion KM. Znači, oni su opstrukcionisti bilo da je riječ o domaćim ili kreditnim sredstvima koje treba da dobije Republika Srpska", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da budžet Srpske ne zavisi od tih sredstava, te da ovdje i nije riječ o novcu, već o tome kako se političke partije iz Republike Srpske, kao što su SDS, PDP i NDP odnose prema Srpskoj.

"A, vidimo da su odlučile da pokazuju svoje mišiće preko leđa Republike Srpske, i to čim su došli do malo zakonodavne vlasti na nivou BiH, a da još nisu ni uspjeli da formiraju Savjet ministara", naglasila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije