BiH

Da li BiH očekuju socijalni potresi i nemiri?

Da li BiH očekuju socijalni potresi i nemiri?
Da li BiH očekuju socijalni potresi i nemiri?

SARAJEVO, MOSTAR - Da li BiH očekuju socijalni potresi i nemiri već na proljeće i mogu li oni, ukoliko se dogode, izrasti u moguće sukobe, pitanje je koje nam posljednjih sedmica političari svako malo nameću u okviru dnevnopolitičkog menija.

Posljednji takav istup dogodio se u režiji dvojice bošnjačkih lidera, Fahrudina Radončića (SBB) i Bakira Izetbegovića, koji su, svako iz svojih pozicija, govorili o (ne)mogućnosti izbijanja novih socijalnih nemira u bh. gradovima.

Radončić je, ponavljajući svoje nezadovoljstvo funkcioniranjem koalicije sa SDA, najavio kao izvjesnu mogućnost novog "događanja naroda", dok je, sa druge strane, Izetbegović takvu mogućnost ocijenio kao iznimno opasnu po stabilnost zemlje, koja bi "otjerala investitore i turiste, a ohrabrila separatiste".

No, profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar, smatra da će neko narodu morati ispostaviti račun za grozno stanje u zemlji.

"Moguće je očekivati sve i svašta. Koliko će političari građane huškati jedne na druge da bi sa sebe skinuli odgovornost ne znam", ističe Bajtal.

Mile Lasić, univerzitetski profesor iz Mostara, poručuje da ne prati "dnevna prepucavanja" političkih kasta u BiH, ali…

"I najnoviji izljevi omraza na relaciji SBB - SDA, Radončić i Izetbegović nagoviještavaju da bi BiH uskoro mogla uploviti u surove političke obračune, ne samo unutar bošnjačkog političkog korpusa, nego i obračuna svih sa svima. Ono što je skoro izvjesno i što me ispunjava strahom i kao građanina ove zemlje i sociologa i politologa, jeste da bi se ti konflikti maskirali socijalnim prosvjedima bh. prekarijata", kaže Lasić.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), pak smatra da, bez obzira na neuvažavanje stava drugog, stavova građana, ne bi bilo dobro da koalicija SDA - SBB pukne.

Smatra kako je uvijek moguće očekivati proteste, no da se postavlja pitanje može li se i šta njima promijeniti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije