BiH

Da su sutra izbori: SNSD i SDA bi ubjedljivo pobijedili

Da su sutra izbori: SNSD i SDA bi ubjedljivo pobijedili
Da su sutra izbori: SNSD i SDA bi ubjedljivo pobijedili

SARAJEVO - Centar za izborne studije predstavio je danas rezultate istraživanja javnog mnjenja po kojoj bi SDA u FBiH i SNSD u RS kada bi sutra bili održani izbori odnijeli pobjede.

Na pitanje za koga bi glasali ako bi se sutra bili izbori 20 odsto ispitanika u RS reklo je za SNSD, 6 odsto za SDS i 4 odsto za PDP.

Sličan poredak je i među onim ispitanicima koji sigurno izlaze na izbore. Među sigurnim ispitanicima SNSD bi dobio 31 odsto, SDS 10 odsto, PDP osam i NDP tri odsto glasova.

Najveću podršku ispitanika u FBiH dobila je SDA (13 odsto), HDZ BiH i DF po 6 odsto i po  4 odsto SBB i SDP.

Sličan poredak je i među ispitanicima koji sigurno izlaze na izbore. Među sigurnim ispitanicima SDA bi dobila podršku 20 odsto ispitanika. Iza SDA slijede HDZ i SBB sa 7 odsto i SDP i DF po šest odsto.

Od 10 ispitanika njih 4 navode da bi sigurno glasali ukoliko bi se izbori održali sutra, a izjavu koja najbolje opisuje da li će glasati na lokalnim izborima navode da uvijek glasaju jer je to njihova građanska dužnost (58,5 odsto).

Na pitanje o uvođenju obaveznog glasanja skoro 50 odsto ispitanika smatra da je potrebno uvesti obavezno glasanje, njih 42 odsto mišljenja je da su glasački listići jednostavni i razumljivi, a čak 30 odsto građana ih percipira kao ne toliko jednostavne. Ostali 28 odsto smatra da su listići relativno komplikovani ili vrlo komplikovani i nerazumljivi.

Većina građana u BiH (76 odsto) navela je da su glasali na opštim izborima u oktobru 2014. godine. Oni koji nisu glasali kao glavni razlog ističu da nemaju za koga glasati, te da su politički subjekti i stranke isti.

Anketa je rađena od 16. do 28. maja po principu licem u lice u domaćinstvima ispitanika. Anketa rađena na uzorku od 1.010 ispitanika na populaciji BiH u dobi 18. godina i više.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije