BiH

Dan Srpske je dokaz njenog jačanja: Polaganjem vijenaca počelo obilježavanje Dana Republike (FOTO)

Dan Srpske je dokaz njenog jačanja: Polaganjem vijenaca počelo obilježavanje Dana Republike (FOTO)
Dan Srpske je dokaz njenog jačanja: Polaganjem vijenaca počelo obilježavanje Dana Republike (FOTO)

BANJALUKA, BIJELJINA, PRIJEDOR, PALE, FOČA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Dan Republike - 9. januar slavi kao dokaz njenog jačanja i opredjeljenja za njeno postojanje.

Dodik je nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci rekao da je u toku raspada bivše Jugoslavije bilo legitimno da srpski narod u BiH iskaže svoj politički zahtjev i politički interes odlukom o formiranju Repubike Srpske.

"Drago mi je što u Republici vidim dobru atmosferu koja je potrebna da bi se obilježio važan dan u istoriji naroda i države Republike Srpske, koja je stvorena 9. januara 1992. godine odlukom političkih predstavnika srpskog naroda, prije oružanih sukoba u BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je sa svim svojim kapacitetima posljednjih godina prošla veoma težak period kontinuiranog osporavanja, ali sa velikom ljubavlju naroda i opredjeljenjem da očuva njene institucije i njenu snagu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bez onih koji su dali živote za Republiku Srpsku ne bi bilo slobode koju uživaju današnje generacije, niti slobode koju će uživati buduće.

"Početak obilježavanja Dana Republike je najvažnija prilika da se oda priznanje i počast svima koji su dali živote za Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

Ona je pozvala građane da istaknu zastave Republike Srpske na svojim domovima i na taj način pokažu dostojanstvo i ponos, te zajedno sa institucijama obilježe Dan Republike.

Vijence na Spomenik poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade predvođena premijerom Željkom Cvijanović, Vijeća naroda, Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša i Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Dodik položio vijence na Trg palim borcima NOR- a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas u Banjaluci vijence na Trgu palih boraca NOR-a, povodom obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, svetog arhiđakona Stefana.

Vijence je, između ostalih, položila delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je prirodno da na Dan Republike unutrašnje razlike ne treba da postoje.

"To je dan kada svi zajedno obilježavamo instituciju koja čuva pravo i ravnopravnost srpskog naroda u BiH. Republiku Srpsku i njene institucije moramo čuvati jer je to garant našeg opstanka i ravnopravnosti u BiH", rekao je Ivanić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je novinarima da Dan Republike Srpske i krsna Slava Srpske praznik kome se iskreno raduje, te istakao da tog dana treba eliminisati svaku politizaciju jer je tradicija srpskog naroda da svoje istorijske datume veže za svece.

On je istakao da ne vidi ništa sporno i uvredljivo ni prema kome da Srpska slavi i obilježava ovaj datum, dodavši da svi treba da se ujedine oko tog datuma i da ga slave kao Dan Republike, da motiviše ljude da stvaraju dobre uslove da Srpska bude sa svih aspekata prihvatljiva i pogodna za život svih njenih građana.

Vijenci položeni na Spomen-kosturnicu i za 12 banjalučkih beba

Delegacije institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u organima BiH i nevladinih organizacija položile su vijence na Spomen-kosturnicu na banjalučkom Novom groblju povodom dana Republike Srpske - 9. januara.

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, te delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda, Vlade Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, SUBNOR-a, Ministarstva odbrane BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vijenac na Spomen-obilježje 12 banjalučkih beba položio je izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.

Delegacija kabineta predsjednika Republike Srpske položila je vijence danas u Banjaluci i na spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske svetog arhiđakona Stefana.

Delegaciju je predvodio načelnik službe predsjednika Republike Srpske Goran DŽajić.

Bijeljina: Odata počast poginulim borcima

U Bijeljini su danas povodom svečanog obilježavanja Dana Republike položeni vijenci na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položile delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Boračke organizacije, srpski predstavnici u parlamentu BiH, predstavnici porodica poginulih, Gradske uprave, Oružanih snaga BiH, kao i delegacija gradskih privrednika.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima da je dan stvaranja Republike veliki dan za Srpsku, kao što je veliki dan za svaku drugu državu.

On je podsjetio da je odluka o stvaranju Republike Srpske donesena jer se predstavnici srpskog naroda u nekadašnjoj skupštini BiH nisu mogli na drugi način izboriti za ravnopravnost Srba u BiH.

Prema Savčićevim riječima, u tadašnjoj skupštini BiH nije postojao mehanizam zaštite nacionalnih interesa, bez obzira na to što je ustavnim amandmanom bilo predviđeno da se formira savjet za nacionalnu ravnopravnost.

"Druga dva naroda ili njihovi politički predstavnici, odgađali su tu odluku i istovremeno je postojao niz drugih aktivnosti koje su upućivale da se srpskom narodu u BiH priprema vrlo loš scenario koji je viđen u ranijim vremenima", rekao je Savčić.

On je dodao da su tada bile poodmakle aktivnosti na stvaranju paravojnih formacija, pogotovo kod muslimanskog naroda "Patriotska liga" i "Zelene beretke", ali i kod Hrvata.

"Činjenica je da narod ne može opstati bez države", rekao je Savčić, naglašavajući da je to bio razlog da se donese odluka o stvaranju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, uslijedio je krvavi građanski rat, a mirovne konferencije u Dejtonu i Parizu potvrdile su rezultate borbe srpskog naroda koje se, poručio je Savčić, moraju trajno njegovati i čuvati.

Pavić: Srpska nije prijetnja i ne treba da bude smetnja

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić ocijenio je da je žalosno da u instituciji kao što je Ustavni sud BiH sjedi većina stranaca i da je takva većina donijela odluku o zabrani 9. januara kao Dana Republike Srpske.

"Oni /stranci/ niti znaju običaj i tradiciju, niti znamo na kojoj su strani učestvovali u ratnim sukobima koji su bili na ovim prostorima. Sve to nas uvjerava da još čvršći moramo biti u očuvanju Republike Srpske i u očuvanju dana koji slavimo, a to je 9. januar", rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon tradicionalnog prijema za boračke kategorije povodom Dana Republike.

On je istakao da Republika Srpska nije nikome prijetnja i da ne treba da bude nikome smetnja, ali da napad na Srpsku kroz ukidanje zastave, grba, himne, a sada i Dana Republike, govori o organizovanosti da se sve stvoreno radom i borbom poništi.

"Mi smo generacija koja mora biti prva na braniku da se 9. januar sačuva i moramo ga predati svijetloga u naručje genracija koje dolaze iza nas", poručio je Pavić.

Član Predsjedništva Udruženja ratnih vojnih zarobljenika i logoraša regije Prijedor Vojislav Kondić rekao je da je proslava Dana Republike tradicija i da će se ona nastaviti i narednih godina.

"Svi smo svjesni da se nametnute odluke donesene preglasavanjem završe tragičnim događajima. Treba da se svi ostavimo nametnutih odluka i preglašavanja i da poštujemo jedni druge", poručio je Kondić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica čestitala je Dan Republike svim sugrađanima, a naročito boračkim kategorijama.

"Deveti januar slavićemo i ubuduće kao i do sada i neka nam živi Republika Srpska", poručila je Karlica.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević rekao je da se datum na koji se proslavlja Dan Republike ne može promijeniti.

"Borci Republike Srpske su izvojevali Republiku Srpsku i očekuju od predstavnika političkih partija u Republici Srpskoj da jedinstvenim stavovima brane Republiku Srpsku i da njihovo političko mimoilaženje ne smije štetiti srpskim nacionalnim interesima na prostorima BiH", naveo je Predojević.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici rezervnih vojnih starješina.

Delegacije su nakon prijema položile vijence na centralni spomenik poginulim borcima "Za krst časni", a svečani prijem povodom Dana Republike organizovala je i Boračka organizacija grada Prijedora.

Prvi put na Palama obilježen Dan Republike

Na Palama je danas prvi put obilježen 9. januar - Dan Republike Srpske, koji je posebno bitan za ovu opštinu jer su u ovoj opštini nastale prve institucije Republike Srpske.

Tim povodom u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice služen je parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske, a potom su položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje u Palama. U kabinetu načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića organizovan je prijem za predstavnike Boračke organizacije.

Kovačević je svečano otvorio izložbu eksponata iz perioda stvaranja Republike Srpske u galerijskom prostoru Cekovića kuće u Palama na kojoj su prikazane i fotografije iz tog perioda fotoreportera Novinske agencije Republike Srpske - SRNA Milovana Rajića.

Kovačević je poručio da su građani Pala svjesni koju je ulogu ova opština imala u odbrambeno-otadžbinskom ratu i stvaranju Republike Srpske.

"Nositi tu ulogu je jako časno, ali je bilo vremena kada je to bilo i izuzetno teško", rekao je Kovačević.

On je dodao da su Pale tokom proteklih 25 godina postale poznate u svijetu kao mjesto gdje je stvarana Republika Srpska i donijete ključne odluke.

"Imali smo tu čast da se sve to dešava u našem gradu, a sa druge strane zbog toga smo imali sankcije međunarodne zajednice koje su trajale 13 godina", rekao je Kovačević, koji kaže da se u Palama tokom rata ništa ružno nije desilo, već su Paljani bili pod sankcijama zbog prisustva institucija Republike Srpske.

On je istakao da su zvaničnici opštine Pale, u dogovoru sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom i u saradnji sa Boračkom organizacijom, odredili lokaciju gdje će se praviti spomenik državi i muzej Republike Srpske.

Kovačević je dodao da je to uvod u proceduru da se posebnim zakonom definiše status opštine Pale koja bi, osim simbolične satisfakcije, imala i određene ekonomske koristi.

Kovačević je istakao da su u Cekovića kući danas izložene uniforme, novčanice, tablice koje su se u to vrijeme koristile i sve što se dešavalo od 1992. do 1995. godine, kako bi se sjetili kako je to izgledalo i da se mlađi upoznaju sa prošlošću.

On kaže da je cilj ova manifestacija bude dio republičke manifestacije obilježavanja 9. januara.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina istakao je da Pale, kao ratna prijestonica u kojoj su donesene sudbonosne odluke, zaslužuju kvalitetniji tretman u ukupnom društvu Republike Srpske.

Parađina je dodao da 9. januar nije upitan sa aspekta institucija Srpske i svih relevantnih političkih faktora koji su na ovom primjeru pokazali bitan kapacitet homegenosti i jedinstva.

On je naglasio da je više od 20.000 pripadnika Vojske Republike Srpske ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske i da sa tim nema kockanja i pogodbe.

Dekan Filozofskog fakulteta u Palama Draga Mastilović istakao je da su Pale rodno mjesto Republike Srpske i da je sve ono što se dešavalo devedesetih godina 20. vijeka u BiH uslovljeno mnogo dubljim istorijskim procesima, koji su imali isti cilj - potpuno uništenje srpskog naroda zapadno od rijeke Drine ili njegovo prebacivanje na drugu stranu te rijeke.

Mastilović je naglasio da Srba gotovo da i nema u Hrvatskoj, odakle su protjerani, zbog čega je Srpska danas posljednji garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

"Naš osnovni prioritet mora biti odbrana i očuvanje Republike Srpske onako kako su je borci odbranili u ratu od 1992. do 1995. godine i svaki Srbin u BiH danas ima zadatak da brani Srpsku na način kako je to njemu moguće i dostupno", poručio je Mastilović.

Prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo, koji je inicijator ove manifestacije, rekao je da u BiH postoji nekoliko istina, a današnja izložba eksponata je jedan od načina da se i drugi upoznaju sa istorijom Republike Srpske, razlozima njenog nastanka, sa žrvtama koje je srpski narod podnio da bi ona nastala.

Novinar Đorđe Kardum, jedan od autora današnje izložbe, istakao je da su on i njegov brat prikupili sve autentične izložene eksponate iz perioda stvaranja Republike Srpske.

"Izloženo je mnogo rijetkih eksponata koje smo uspjeli da sačuvamo i da ih danas prikažemo javnosti", rekao je Kardum i istakao da će izložba biti otvorena do 25. januara, kada će biti prenesena u Vojni muzej na Kalemegdanu u Beogradu, a potom predstavljena širom Republike Srpske i regiona.

Foča: Služen pomen na Gradskom groblju

Parastosom na Gradskom groblju, posjetom spomen-sobi i polaganjem cvijeća na Centralnom spomeniku, u Foči je obilježen Dan Republike Srpske, 9. januar.

Pomen je služen za "u Gospodu usnule vojnike, vojskovođe i civile", koji su poginuli u proteklom ratu, uz molitvu i za članove njihovih porodica da im Bog podari zdravlje i napredak.

Nakon obilaska spomen-sobe u Gradskom muzeju, polaganja cvijeća i prisluživanja svijeća na Centralnom spomen-obilježju, u Centru za kulturu i informisanje priređen je prijem za predstavnike javnog života.

Domaćin prijema, načelnik opštine Radisav Mašić čestitao je Fočacima Božić i Dan Republike, naglasivši da je Republika Srpska vjekovna želja srpskog naroda.

"Srbi su uvijek bili prisiljeni da se bore za pravdu i slobodu, uvijek su samo branili svoje i nikada nisu osvajali, niti nekome zlo nanosili. Tako je bilo i u ratu koji je prošao, branili smo svoje pravo da ostanemo na svojoj djedovini, na onome što su naši preci, još od Nemanjića, Srbima bili obezbijedili", rekao je Mašić.

Položeno cvijeće na Spomen-obilježje Milanu Jeliću

U Modriči su danas položeni vijenci i prislužene svijeće na Spomen-obilježje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Milanu Jeliću, povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, 9. januara, Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Vijence na spomenik šestom predsjedniku Republike Srpske položili su izaslanici predsjednika Republike Srpske i Narodne skupštine, Miladin Dragićević i Mile Dmičić, poslanici u Narodnoj skupštini Bojan Vidić i Slavko Gligorević, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, te članovi Jelićeve porodice.

"Ove godine, više nego dosadašnjih godina Dan Republike slavimo i svečanije i mnogoljudnije sa namjerom da damo svima do znanja, i onima koji žele da ovaj datum ospore, da se Dan Republike Srpske ne može osporiti", izjavio je Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je naglasio da će sutrašnji dan, 9. januar, biti najsvečaniji od 1992. godine.

Dragičević je rekao da se građani i rukovodstvo Republike Srpske nisu ni nadali, niti bili svjesni da će se udariti i na najveću svetinju Republike Srpske, njen Dan.

Mile Dmičić, izaslanik predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, rekao je da je Dan Republike Srpske osporavan neutemeljeno odlukama koje se zasnivaju na političkim, a ne pravnim argumentima.

"Dan Srpske rođendan je državnopravne jedinice Republike Srpske u BiH i on se se ne može promjerati, ukinuti bilo kojim međunarodnim aktom, pa time, i pogotovo, ne odlukom ustavno-sudskog organa koji ne može da mijenja istorijske i pravne činjenice u BiH", rekao je Dmičić.

Prema njegovim riječima, Dan Republike treba prhvatiti ne samo kao trajan događaj u civilizacijskom i demokratskom životu BiH, nego i kao tekovinu savremenog svijeta koji potpuno identično, a Republika Srpska to čini na sekularan način, obilježava svoje istorijske događaje.

Govoreći o nekadašnjem predsjedniku Milanu Jeliću, Dmičić je istakao da ga građani Republike Srpske pamte kao savremenog političara, privrednika, univerzitetskog profesora i humanistu, kao čovjeka i predsjednika koji je imao viziju o strategijskom razvoju, o finansijskoj konsolidaciji Srpske kao i brizi za čovjeka i njegovom ekonomskom i socijalnom položaju.

Milan Jelić preminuo je 30. septembra 2007. godine u 51. godini od posljedica srčanog udara.

Poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Jelić je biran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Od marta 2006. godine bio je ministar privrede, energetike i razvoja  Republike Srpske, a od 9. novembra 2006. do smrti bio je predsjednik Republike Srpske.

Srpska jedinstvena u vezi sa proslavom Dana Republike

Mladi socijaldemokrati Višegrada organizovali su danas akciju pod nazivom "Srpska i dalje slavi" kojom su poslali poruku da je Republika Srpska jedinstvena uprkos odluci Ustavnog suda BiH da joj zabrani slavljenje 9. januara kao Dana Republike.
Predsjednik Mladih socijaldemokrata iz Višegrada Nedeljko Perišić rekao je da je svrha akcije da ljudi na razglednicama koje su upućene visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH pošalju poruke da više ne donose odluke koje su protiv Republike Srpske i njenih građana.

"Republika Srpska je tokom svih godina svog postojanja pokazala da ima stabilne institucije koje mogu odgovoriti na sve izazove, sa prepoznatljivim liderom Miloradom Dodikom", naglasio je Perišić.

On je poručio građanima da treba da poštuju i vole Republiku Srpsku, jer njen opstanak garanatuje budućnost pokoljenjima koja tek dolaze.

Veliki broj građana podržao je akciju Mladih socijaldemokrata i obilježavanje Dana Republike Srpske.

Mladi socijaldemokrati Višegrada organizovali su danas akciju pod nazivom "Srpska i dalje slavi" kojom su poslali poruku da je Republika Srpska jedinstvena uprkos odluci Ustavnog suda BiH da joj zabrani slavljenje 9. januara kao Dana Republike.
Predsjednik Mladih socijaldemokrata iz Višegrada Nedeljko Perišić rekao je da je svrha akcije da ljudi na razglednicama koje su upućene visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH pošalju poruke da više ne donose odluke koje su protiv Republike Srpske i njenih građana.

"Republika Srpska je tokom svih godina svog postojanja pokazala da ima stabilne institucije koje mogu odgovoriti na sve izazove, sa prepoznatljivim liderom Miloradom Dodikom", naglasio je Perišić.

On je poručio građanima da treba da poštuju i vole Republiku Srpsku, jer njen opstanak garanatuje budućnost pokoljenjima koja tek dolaze.

Veliki broj građana podržao je akciju Mladih socijaldemokrata i obilježavanje Dana Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije