BiH

Delegacija EU u BiH: Ravnopravnost žena jedna od osnovnih vrijednosti Unije

Delegacija EU u BiH: Ravnopravnost žena jedna od osnovnih vrijednosti Unije
Foto: Jelena Đurđević | Delegacija EU u BiH: Ravnopravnost žena jedna od osnovnih vrijednosti Unije
Srna

SARAJEVO - Ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od osnovnih vrijednosti EU utvrđena u osnivačkim ugovorima, navodi se u zajedničkoj izjavi visokih evropskih zvaničnika.

"Unija je pionir u borbi protiv diskriminacije na osnovu pola i možemo se ponositi postignutim napretkom. Evropa je za žene jedno od najbezbjednijih i najravnopravnijih mjesta u svijetu", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Evropski zvaničnici poručuju da ima još dosta posla da se uradi i da predstoji dug put do pune ravnopravnosti u praksi, jer žene i djevojčice i dalje doživljavaju uznemiravanje, zlostavljanje i nasilje, te "rijetko uspijevaju probiti stakleni plafon" zbog kojeg primaju niže plate i dobijaju manje prilika za razvoj karijere i poslovanja.

"Želimo da djevojčice i žene postignu ravnopravnost u svim aspektima života, dostupnosti obrazovanja, jednakoj plati za jednak rad, pristupu vodećim položajima u preduzećima i politici, te zaštiti od nasilja", navodi se u izjavi.

Podsticanje vođstva žena i njihovo ekonomsko osnaživanje apsolutni je prioritet EU, tako da je predloženo novo zakonodavstvo za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja i njegovatelja, te akcioni plan za uklanjanje rodnih razlika u platama.

U saopštenju Delegacije EU u BiH navodi se da je u februaru 2018. godine broj žena na rukovodećim položajima u Evropskoj komisiji iznosio 36 odsto, dok ih je u novembru 2014. godine bilo tek 11 odsto, te da se predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obavezao da će do kraja svog mandata, 31. oktobra 2019. godine učešće žena biti 40 odsto.

"Dosljedni smo u svim aspektima naših politika, kako unutar EU, tako i u spoljnom djelovanju, promovisati rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Naša politika doprinosi uspješnom globalnom sprovođenju ciljeva održivog razvoja i programa za žene, mir i bezbjednost", poručili su evropski zvaničnici.

Ove godine Evropski dani razvoja biće fokusirani na ključnu ulogu žena i djevojčica u održivom razvoju, te na njihovo ravnopravno učešće i vođstvo u svim područjima života.

U izjavi se navodi da EU pomaže ženama i djevojčicama širom svijeta koje su raseljene i koje su žrtve nasilja ili kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama, uslugama planiranja porodice, tržištu rada i političkom životu.

Više od 15 miliona djevojčica, uzrasta osnovne škole, širom svijeta ne ide u školu, stoga EU podstiče dostupnost obrazovanja u državama od Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka do jugoistočne Azije.

"Rodna ravnopravnost ne znači samo pravednost i pravdu u Evropi, već i potrebu za postizanjem održivog mira, bezbjednosti, razvoja, ekonomskog prosperiteta i rasta širom svijeta. Ulaganje u potencijale žena i djevojčica, ulaganje je u čitavo naše društvo, a to je u jednakoj mjeri odgovornost muškaraca i dječaka kao i žena i djevojčica", navodi se u zajedničkoj izjavi komesara EU.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije