BiH

Delinkventima niko ne daje drugu šansu

Delinkventima niko ne daje drugu šansu
Delinkventima niko ne daje drugu šansu

BANJALUKA - Maloljetni delinkventi koji nakon boravka u vaspitno-popravnim ustanovama dobiju priliku da započnu drugačiji život i upoznaju prave vrijednosti nakon izlaska iz ovih ustanova u većini slučajeva prinuđeni su da se okrenu "podzemlju" jer im sredina u koju se vraćaju ne da priliku da pokažu da su se promijenili, upozorili su stručnjaci.

Stručnjaci tvrde da su djeca koja izađu iz vaspitno-popravnih ustanova "obilježena" od strane većine građana, što im onemogućuje da se socijalizuju, odnosno da nađu posao i da se prilagode okolini i društvu.

U Vaspitno-popravnom domu "Tunjice" Banjaluka, za tri godine koliko postoji, do sada je boravilo 25 vaspitanika.

Maloljetnici dolaze na izvršenje vaspitne mjere u trajanju od jedne do pet godina.

Ustanova ima kapacitet da primi 20 djece i svakom ponaosob, kako kažu zaposleni, posvećuju posebnu pažnju.

"Po dolasku djeca se nalaze u pripremnom odjeljenju, na opservaciji, i tada ih promatra stručni tim, nakon čega slijedi adaptacioni period u trajanju od šest mjeseci. Nakon toga oni se priviknu i prihvate ovo kao svoj dom", kazao je Predrag Vuksan, sociološki pedagog i zamjenik rukovodioca Vaspitno-popravnog doma "Tunjice".

Vaspitno-popravni dom "Tunjice" svojim štićenicima pored stručne pomoći, koja se ogleda u saradnji maloljetnika s psiholozima, pedagozima i sociolozima, omogućava niz edukativnih i rekreativnih sadržaja.

Dječaci, u uzrastu od 14 do 23 godine, u ovom vaspitno-popravnom domu, putem instruktivne nastave pohađaju osnovnu i srednju školu, a omogućeno im je i usavršavanje različitih zanata, kao što su zidar, moler, kuvar, konobar, električar i drugi, a neposredno prije njihovog odlaska iz ustanove zaposleni im pokušavaju naći radno mjesto u njihovim sredinama jer je to jako bitno za njihovu dalju socijalizaciju.

Vaspitanici za dom u Tunjicama kažu da je to dobra ustanova, u kojoj rade predavači koji su im u potpunosti posvećeni i zahvaljujući kojima imaju priliku da upoznaju prave životne vrijednosti. Njihova najveća želja je da ih po izlasku ljudi prihvate kao sve druge građane jer, kako kažu, pogriješili su, znaju to i priliku koju su dobili da se iskupe za prošlost nijednim postupkom neće ugroziti.

"Sloboda je sve", kazao je jedan vaspitanik iz Brčkog.

Vaspitanik iz Bijeljine, koji uskoro odlazi kući, kazao je da je u toku svog boravka u domu u trajanju od dvije i po godine postao psihički stabilna osoba.

"Imao sam sreću što sam došao ovdje, otići u zatvor zbog krađe bilo bi strašno. Moji vaspitači iz doma čak su mi našli i posao u mom gradu, a time su mi omogućili nastavak normalnog života. Planiram se oženiti, imati porodicu, auto, riješiti stambeno pitanje. Najbitnije je sačuvati posao i time nikada ne iznevjeriti povjerenje koje mi je ovdje ukazano", kazao je vaspitanik iz Bijeljine.

Predavači u domu posebno su pohvalili jednog mladog dječaka iz Gradiške, koji je dolaskom u dom prestao uzimati i po 30 antidepresiva u toku dana koje su mu propisivali ljekari.

Dječak iz Gradiške zahvalan je svojim predavačima jer su oni, kako kaže, prvi koji mu nisu savjetovali da i dalje uzima sedative, nego su mu pomogli da ih prestane koristiti.

"Progledao sam kada sam došao ovdje. Od najmanjeg uzrasta ljekari su mi uvijek propisivali samo sve više i više antidepresiva. Sve mi je bilo u magli, izgledao sam kao zombi. Sada je sve drugačije. Ja sam i prije bio u jednom domu, ali i tamo su mi davali tablete. Ovdje sam upoznao bolji način života", priča ovaj mladić.

U domu su vaspitanici iz svih gradova RS, a jedan mladi Prijedorčanin u domu je već tri godine i u tom periodu završio je ugostiteljsku školu.

"U sklopu slobodnih aktivnosti imamo i dramsku sekciju, u koju su uključena sva djeca. Na taj način oni stiču samopouzdanje, a u predstavama koje pripremaju likovi su pozitivni", rekao je Vuksan.

Vuksan je pohvalio angažovanost djece iz doma, napomenuvši da su do sada izveli pet predstava koje su sami postavili i režirali, te najavio sljedeće izvođenje jedne od njihovih predstava naredne sedmice pod nazivom "Hoću kući", koja će biti izvedena u Centru "Zaštiti me".

Po izlasku iz doma na poklon zec

Vaspitno-popravni dom "Tunjice" pored toga što ima svoj vrt u kojem sami uzgajaju povrće, ima i svoj mali zoološki vrt.

"Imamo nekoliko koka, golubova i zečeva. Kada odlazimo iz doma, dobijemo po jednog zeca za kojeg se brinemo. To je simboličan poklon. Naravno, mi naše životinje ne ubijamo, brinemo se za njih. Ono što zaista želimo imati u našem malom zoološkom vrtu jeste jedno malo prasence", kazali su vaspitanici doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije