BiH

Direktorima u Šumama novi rok od šest mjeseci

Direktorima u Šumama novi rok od šest mjeseci
Direktorima u Šumama novi rok od šest mjeseci

BANJALUKA - Željka Cvijanović, premijer RS, menadžmentu JP "Šume RS" dala je rok od šest mjeseci da ostvare pozitivan finansijski rezultat, koji će biti jedini kriterijum da li će menadžment ovog javnog preduzeća ostati na svojim funkcijama.

Takođe, Cvijanovićeva je nakon sastanka sa rukovodiocima u JP "Šume RS" rekla da će u onim šumskim gazdinstvima koja bilježe gubitak od sutra plate biti smanjene za deset odsto.

Pored toga, biće ukinute i stimulacije i moraće biti napravljena razlika između onih koji posluju pozitivno i onih koji prave gubitak te treba da budu uvedeni red i disciplina, a samo oni koji uspiju da ostvare rezultat ostaće kao menadžment.

"Najkasnije u septembru sa 'Šumama RS' treba da na sličnom sastanku analiziramo i vidimo šta je postignuto te koje je gazdinstvo ostvarilo pozitivno poslovanje, a koje nije, jer će poslovanje biti ono što determiniše da li će menadžment ostati ili neće", kazala je Cvijanovićeva.

Pored Cvijanovićeve i menadžmenta JP "Šume RS", sastanku su prisustvovali i sadašnji i bivši ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić i Miroslav Milovanović, kao i lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić.

Inače, ovo je prvi sastanak u okviru analize rada svih javnih preduzeća, ustanova i fondova čiji su direktori na zahtjev Vlade RS svoje mandate stavili na raspolaganje.

Jakov Galić, v.d. generalnog direktora JP "Šume RS", na juče održanom sastanku dobio je podršku i odriješene ruke kada je u pitanju postavljanje kadrova u ovom javnom preduzeću i kao apsolutni zahtjev istakao je da "Šume" treba da budu profitabilno preduzeće.

"Konačno sam dobio ono što tražim, a to je da se brzo reaguje kada je u pitanju postavljanje kadrova. Bez kadrovske konsolidacije šumskih gazdinstava ne može da bude ni konsolidacije preduzeća. Očekujem poslije ovoga što smo danas dogovorili da ćemo imati odriješene ruke po pitanju postavljanja kadrova", kazao je Galić dodajući da onaj ko ne napravi rezultat da je sam sebi potpisao otkaz.

Galić očekuje da će za šest mjeseci značajno biti popravljen rezultat te da će za devet mjeseci sasvim sigurno poslovati pozitivno, a u protivnom će otići.

Inače, ovo nije prvi put da Vlada RS menadžmentu JP "Šume RS" i direktorima šumskih gazdinstava daje rok od šest mjeseci da izađu iz minusa ili će biti smijenjeni.

U mandatu premijera Aleksandra Džombića nekoliko puta, tokom tematskih sjednica posvećenih JP "Šume RS", istaknuto je da će svi oni direktori šumskih gazdinstava koja posluju negativno biti smijenjeni. Prvi put direktori su krajem 2011. godine dobili rok od šest mjeseci do godinu da izađu iz minusa, međutim, rijetko kojem je to pošlo za rukom. Podsjećanja radi, JP "Šume RS" po završnom računu prošle godine ostvarilo je gubitak od 4.160.000 KM, a u odnosu na 2011. godintu to je povećanje od oko 400.000 KM.

"Problem preduzeća je hronična nelikvidnost i nedostatak obrtnih sredstava", rekao je juče Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije