BiH

Divjak: Rado bih u Dobrovoljačkoj položio cvijeće na mjestu pogibije vojnika

Divjak: Rado bih u Dobrovoljačkoj položio cvijeće na mjestu pogibije vojnika
Divjak: Rado bih u Dobrovoljačkoj položio cvijeće na mjestu pogibije vojnika

SARAJEVO - Bivši general Armije BiH Jovan Divjak izjavio je, povodom predstojećeg obilježavanja godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, da postoje podaci da je tu nepotrebno izvršen zločin.

Divjak, koga Srbi optužuju za zločine u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine, tvrdi da na tom mjestu nisu ubijene 44 osobe što, kako je rekao, tvrdi tužilaštvo Srbije, već 30 ljudi.

"Već je argumentovano da u Dobrovoljačkoj ulici nisu poginule 44 osobe, kako to tvrdi tužilaštvo Srbije, odnosno ono u Banjaluci, već oko 30 ljudi. Postoje podaci da je ovdje nepotrebno izvršen zločin i treba insistirati da se dođe do onih lica koja su učestvovala u ubijanju nedužnih pripadnika JNA", rekao je Divjak u intervjuu za tursku agenciju "Anadoliju".

Divjak je rekao da taj zločin "ne treba oprostiti, ali da treba naći 'modus vivendi' gdje nijedna strana ne zaboravlja, ali traže zajedničke interese u životu".

Prema njegovim riječima, toga dana su pripadnici "teritorijalne odbrana" i "zelenih beretki" uspjeli da zadrže grad i zaustave kolone JNA koje su dolazile iz pravca Lukavice i Nedžarića.

''Prema mojim spoznajama, to je bio najteži dan za grad Sarajevo. Granatiranje Sarajeva, a posebno industrijskih objekata, komunikacija u gradu, bolnica, obrazovnih ustanova... To je momenat kada je tadašnja Jugoslovenska narodna armija imala namjeru da okupira grad''.

Povodom najavljenog obilježavanja zločina u Dobrovoljačkoj, Divjak kaže da bi rado sa roditeljima, rodbinom i prijateljima poginulih vojnika položio cvijeće, ukoliko bi, kako je rekao, oni otišli sa njim na Markale.

"Neka dođu roditelji, rodbina, prijatelji onih koji su ovdje poginuli. Neka im postave cvijeće na to mjesto. Rado bih i ja sa njima došao, ukoliko bi oni otišli sa mnom na Markale'', rekao je Divjak.

''Oni jesu žrtve, ali tuđe vojske koja nije imala pravo biti tu. Onda trebaju iskazati poštovanje i prema onima koji su žrtve djelovanja te vojske'', napomenuo je on.

Divjak kaže kako u Republici Srpskoj, Srbiji i Evropi još postoje snage koje bi dozvolile da on, član ratnog predsjedništva Ejup Ganić ili Atif Dudaković budu uhapšeni zbog optužbi da su odgovorni za dešavanja u Doborovljačkoj.

"Ne treba oprostiti, ali treba naći 'modus vivendi' gdje ni jedna ni druga ni treća (Srbi, Bošnjaci, Hrvati) strana ne zaboravljaju, ali traže zajedničke interese u životu u jednoj državi, koja će nekad morati prihvatiti odnose koji vladaju u EU-u, odnose tolerancije, poštovanja i uvažavanja drugih ljudi", rekao je Divjak.

Sarajevo je napala tuđa vojska

Navode iz nedavno objavljene knjige Dobrice Ćosića ''Rat u Bosni i Hercegovini'', u kojoj tvrdi da se u BiH vodio „vjerski rat“, te navode pojedinaca koji tvrde kako je u pitanju bio „građanski rat“, Divjak odlučno demantuje i kaže da je u pitanju bila agresija, koja je argumentovana.

''Polemika u vezi s ratom u BiH dugo će trajati, kao i obnavljanje nekih sjećanja. Ako pođemo od činjenice da se tuđa vojska našla na teritoriji Sarajeva i BiH, koja je bila priznata od EU 6. aprila 1992, nakon čega su nas priznale i mnoge druge zemlje, onda je zaista istina da je Sarajevo bilo napadnuto od JNA'', dodao je Divjak.

Penzionisani general Armije napominje da će falsifikovanje događaja prestati onda kada ne budu četiri priče o ratu, kada zajedničke komisije budu razgovarale o pravdi i pomirenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije