BiH

Dobro došli u Herceg-Bosnu: Plakati se pojavili u Hercegovini i Posavini

Dobro došli u Herceg-Bosnu: Plakati se pojavili u Hercegovini i Posavini
Dobro došli u Herceg-Bosnu: Plakati se pojavili u Hercegovini i Posavini

MOSTAR - Plakati sa natpisom ''Dobro došli u Herceg-Bosnu'' osvanuli su jutros nalijepljeni na saobraćajnim znakovima na više lokacija u Hercegovini, javlja dopisnik Srne.

Isti plakati nalijepljeni su i na području Brčkog, Orašja i Odžaka u Posavskom kantonu.

Plakati su plave boje i, osim natpisa, na njima se nalazi i grb nekadašnje Herceg-Bosne.

Ko je polijepio plakate za sada nije poznato.

I u proteklom periodu, posebno nakon posljednjih opštih izbora kada su dva HDZ-a ostala izvan vlasti u Federaciji BiH, nezadovoljstvo položajem Hrvata izražavano je putem grafita i plakata.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u BiH, osnovana je 18. novembra 1991. godine, nakon čega 28. avgusta 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 18. marta 1994. godine.

Hrvatski predstavnici u BiH, nezadovoljni položajem Hrvata u Federaciji BiH, 3. marta 2001. godine proglasili su Hrvatsku samoupravu, ali je međunarodna zajednica ugasila nakon pola godine, 6. oktobra 2001. godine. 

Nema prijava u Brčkom

Policija Brčko distrikta do sada nije primila nijednu prijavu o postavljanju plakata na saobraćajnim znakovima na području distrikta sa grbom i natpisom dobrodošlice u Herceg-Bosnu, rekao je portparol Policije Halid Emkić.

"Naši policijski službenici u patrolama nisu primijetili nikakve sumnjive natpise, niti nam je ko išta slično prijavio, ali mi ćemo ipak izvršiti provjere na više lokacija, nakon što se ta vijest pojavila na internetu", rekao je Emkić.

Plakati sa natpisom ''Dobro došli u Herceg-Bosnu'' osvanuli su jutros nalijepljeni na saobraćajnim znakovima na više lokacija u Hercegovini, na području Brčko distrikta, Orašja i Odžaka u Posavskom kantonu.

Plakati su plave boje i, osim natpisa, na njima se nalazi i grb nekadašnje Herceg-Bosne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije