BiH

Dodik: BiH treba da osudi nasilje Albanaca

Dodik: BiH treba da osudi nasilje Albanaca
Dodik: BiH treba da osudi nasilje Albanaca

BANJALUKA - BiH na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a posvećenoj Kosovu i Metohiji, koja će biti održana sutra, treba da podrži osudu jednostranog nasilja albanske strane, rekao je danas u Banjaluci Milorad Dodik, predsjednik RS.

"U ovom trenutku nije mi poznato da li će se u tome uspjeti ili ne. RS ostaje posvećena politici nepriznavanja Kosova", rekao je Dodik.

On je dodao da s obzirom na to da je sada riječ o specifičnom pitanju, a to je jednostrana upotreba nasilja albanske strane, što Srbija i ostale zemlje, kao što je Rusija, pokušavaju da osude, a što bi trebalo da podrži i BiH.

Dodik je ponovio da je u vezi sa Kosovom napravljen međunarodni pravni presedan ili pravno nasilje koje je dovelo do jednostranog priznanja Kosova od strane velikih sila, ne uvažavajući realnost i potcjenjujući Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a.

"Sve to skupa je dovelo do situacije u kojoj se danas nalaze Srbija i srpski nacionalni korpus na ovim prostorima. Razumijemo da je Kosovo jedno od najvažnijih državnih pitanja Srbije, ali isto tako smatramo da jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja Srbije treba da budu Srbi izvan Srbije, od kojih je najvažniji dio koncentrisan u RS", istakao je Dodik.

On je rekao da je BiH zemlja pod protektoratom međunarodne zajednice i da je prvi put da takva zemlja bude članica Savjeta bezbjednosti UN-a.

"Imajući u vidu nesređene unutrašnje odnose i činjenicu da u značajnoj mjeri BiH upravljaju stranci, gotovo je dovedeno do apsurda da je BiH članica SB-a", naglasio je Dodik.

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, kaže da je pitanje odnosa sa Kosovom vrlo delikatno pitanje, ali da za RS prioritet treba da bude Republika Srpska.

"Mislim da Srbija ne vodi politiku koja bi davala velike garancije ukoliko bi došlo do delikatnih situacija. Ne kažem da ovdje narod ne osjeća problem Kosova, ali bi trebalo da vodi računa o RS i da se ne miješa puno u pitanja koja nisu u njenoj nadležnosti", rekao je Ćuzulan.

Kako je istakao, Srbija bi trebalo "daleko angažovanije" da se posveti rješavanju pitanja Kosova, a ne da "koristi RS u bilo kojem kontekstu". Komentarišući nedavni dolazak Vuka Jeremića, ministra inostranih poslova Srbije, u Banjaluku, Ćuzulan je istakao da Srbija preko RS traži određene izlazne varijante za "neuspjeh sopstvene politike".

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a, kaže da je za RS pitanje Kosova veoma važno, te da je u tom kontekstu normalno da je Jeremić došao u Banjaluku da se konsultuje.

"Dodik je nakon sastanka sa Jeremićem rekao jednu ozbiljnu stvar: neka se niko ne zanosi da BiH može bez RS priznati Kosovo jer na taj način ona priznaje i RS, ma koliko to se sada daleko činilo", rekao je Vasić i dodao da kada RS govori o Kosovu, onda u stvari misli na RS, na isti način kao što misli na RS kada govori o trećem entitetu za Hrvate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije