BiH

Dodik: Da li će BiH ući u NATO ili ne je stvar domaćih institucija

Dodik: Da li će BiH ući u NATO ili ne je stvar domaćih institucija
Dodik: Da li će BiH ući u NATO ili ne je stvar domaćih institucija

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras u Istočnom Sarajevu da je stvar domaćih institucija da li će BiH ući u NATO ili ne.

On je ponovio da je stav Republike Srpske da perspektivna vojna imovina može da bude dodijeljena na način kako je to ranije utvrđeno - isključivo kroz proces rješavanja cjelokupne imovine.

"Njihovi napori da izdvoje put ka NATO bez rješavanja cjelokupne imovine govore o spekulaciji koju žele da urade", izjavio je novinarima Dodik, komentarišući dio kominikea sa sjednice Upravnog dobora Savjeta za provođenje mira u BiH /PIK/ koji se odnosi na put BiH prema NATO-u.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Sarajevu, nakon dvodnevne sjednice političkih direktora Upravnog odbora PIK-a, da je Ruska Federacija bila uzdržana u dijelu kominikea koji se odnosi na put BiH ka članstvu u NATO i status Akcionog plana za članstvo u NATO.

DODIKU URUČENO NAJVIŠE PRIZNANJE OPŠTINE

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku večeras je u Istočnom Novom Sarajevu uručeno najviše priznanje opštine - Povelja za zasluge u pomaganju razvoju ove lokalne zajednice.

Povelju je Dodiku uručio načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić tokom svečane akademije upriličene povodom obilježavanja krsne slave opštine -Spasovdana.

Zahvaljujući za ovo priznanje, Dodik je rekao da je Istočno Sarajevo strateško područje za Republiku Srpsku u kojem se dobija ili gubi bitka za Srpsku.

Dodik je naglasio da priznanje opštine Istočno Novo Sarajevo najviše pripada građanima ove opštine koji su i imali korist od realizacije svih projekata za koje je nagrađen.

"Došao sam da podržim načelnika i njegov napor, zajedno sa njegovim rukovodstvom, da u ovoj opštini naprave razliku. Oni su to uspjeli u svom mandatu i to bi trebalo da bude primijećeno. Čast mi je što sam dobio priznanje", rekao je predsjednik Republike Srpske.

Načelnik opštine Ćosić istakao je da opština Istočno Novo Sarajevo želi da bude primjer drugima u Republici Srpskoj, te da je ponosan na sve što se u ovoj lokalnoj zajednici dešava u oblasti biznisa, infrastrukture, sporta i kulture.

"Ovo je jedna od sredina u Republici Srpskoj koja i u ovim teškim vremenima ide dobrim i snažnim koracima naprijed. Opština će u ovoj godini za realizaciju projekata izdvojiti više od 2,5 miliona KM", naveo je Ćosić i dodao da su završeni radovi na dječijem obdaništu, površine 700 metara kvadratnih i kapaciteta 80 djece predškolskog uzrasta i 20 jasličkog.

On je naveo da je najviše priznanje opštine Istočno Novo Sarajevo dodijeljeno predsjedniku Republike Srpske za ogroman doprinos u jačanju infrastukture u ovoj lokalnoj zajednici.

"Predsjednik Republike Srpske zaslužan je za početak gradnje regionalnog puta Kula-Vraca  2007. godine, a pomogao je da se iz privatizacione mase `Telekoma` izdvoji zgrada današnjeg Administrativnog centra Grada Istočno Sarajevo.

Predsjednik Srpske je 2008. godine pomogao osnivanje RTV Istočno Sarajevo sa 300.000 KM, 2012. godine odobreno je 350.000 KM za izgradnju prvog javnog obdaništa", naveo je Ćosić.

On je ukazao da se predsjednik Dodik uvijek zalagao za jačanje Univerziteta Istočno Sarajevo koji je na teritoriji opštine.

Ćosić je ukazao i na činjenicu da je kabinet predsjednika Republike Srpske, takođe, prisutan u Istočnom Sarajevu kao i da je predsjednik Dodik uvijek isticao značaj ne samo ove lokalne zajednice, nego i Grada Istočno Sarajevo.

Na večerašnjoj akademiji dodijeljene su i plakete direktoru Osnovne škole "Sveti Sava" Danijeli Mrda za doprinos razvoju ove škole i posthumno ratnom vojnom invalidu Daliboru DŽebi, koji je preminuo prije dva mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije