BiH

Dodik: Kojekakvi Izetbegovići, Salkići i Jerlagići navikli da žive u laži

Dodik: Kojekakvi Izetbegovići, Salkići i Jerlagići navikli da žive u laži
Dodik: Kojekakvi Izetbegovići, Salkići i Jerlagići navikli da žive u laži

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da su novi nasrtaji iz Sarajeva na Republiku Srpsku da prizna genocid koga nije bilo u Srebrenici i da se i u školama Srpske izučava prekrojena istorija po mjeri ekstremnih Bošnjaka, kojom bi se usput Srbima nametnuo osjećaj kolektivne krivice, primjeri da se opasni virus političkog ekstremizma ne može izliječiti.

"Nakon Bakira Izetbegovića, bošnjački bojovnici netrpeljivosti prema Srbima i Republici Srpskoj - (potpredsjednik Srpske) Ramiz Salkić i izvjesni (predsjednik Stranke za BiH Amer) Jerlagić pričom o 'genocidu u Srebrenici' po ko zna koji put pokazuju svoja izfanatizovana uvjerenja i neuravnoteženo ponašanje", rekao je Dodik Srni na pitanje da prokomentariše insistiranje bošnjačkih političara da se u školama u Srpskoj izučavaju navodna "opsada Sarajeva" i "genocid u Srebrenici". 

On je poručio da Republika Srpska ne može ispuniti želju Salkiću, Jerlagiću i ostalim bošnjačkim jastrebovima koji su pritisnuti mrzilačkom strašću, jer navodnog "genocida u Srebrenici" i "opsade Sarajeva" nije bilo, kao što je svima poznato da nije bilo ni predumišljaja. 

"Prema tome, Republika Srpska nikada neće u školama izučavati nikakav 'srebrenički genocid' niti 'opsadu Sarajeva', kao što to preporučuju i ustanovljene preporuke OEBS-a da se stavi embargo na izučavanje građanskog rata u BiH. U Federaciji neka izučavaju šta god hoće", istakao je Dodik. 

Predsjednik Srpske je ocijenio da "te ucjene, oslobođeni primitivizam, nesputani šovinizam i nagomilane zablude koje doziraju iz Sarajeva prema Republici Srpskoj kojekakvi Izetbegovići, Salkići, Jerlagići i ostali koji žive u tami laži i sa obmanom, razvaljuju ionako već razvaljenu BiH i ne doprinose miru i suživotu". 

"Oni su očigledno navikli da žive u laži i da ostrašćeno siju falsifikat čime gube mogućnost da žive sa istinom", ocijenio je Dodik, navodeći da je uvijek govorio da se u Srebrenici dogodio veliki zločin, ali ne i genocid, te da Srpska poštuje bol porodica nastradalih u tom zločinu. 

Predsjednik Srpske je rekao da nikada nije veličao ratne zločince i uvijek se zalagao da svi koji su počinili zločin u ratu 90-ih u BiH treba da budu procesuirani, o bilo kome da je riječ, pa tako i počinioci zločina u Srebrenici, koji su uglavnom već procesuirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije