BiH

Dodik-Makarov: Ruska podrška Srpskoj i ubuduće

Dodik-Makarov: Ruska podrška Srpskoj i ubuduće
Dodik-Makarov: Ruska podrška Srpskoj i ubuduće

BANJALUKA -Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga Vjačeslav Makarov razgovarali su danas u Banjaluci o unapređenju saradnje i tom prilikom poručeno je da će Rusija i u narednom periodu podržavati Srpsku.

Dodik je naglasio da je na sastanku razgovarano o unapređenju saradnje Sankt Peterburga i Srpske.

"Razgovarali smo i o načinima za što uspješniju privrednu saradnju, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, za Republiku Srpsku je velika šansa otvaranje direktne saradnje sa Sankt Peterburgom.

"Ovih dana sa delegacijom Sankt Peterburga tražićemo načine kako da ovu šansu iskoristimo. Zahvalan sam Rusiji za dobru i uspješnu saradnju u prošlosti, kao i zvaničnicima Sankt Peterburga koji imaju veliku ljubav i potrebu za saradnjom sa Srpskom", kaže Dodik.

Govoreći o današnjem razgovoru sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim, Dodik je istakao da Rusija želi da se efikasno razvija proces poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

"Rusija je zainteresovana da organi BiH funkcionišu i izrazila je zabrinutost za trenutno stanje u zajedničkim institucijama. Razgovarali smo o načinima kako bi se situacija mogla deblokirati", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su znatno poremećeni odnosi u okviru bošnjačke političke elite, na relaciji sa hrvatskim političkim predstavnicima u institucijama BiH i u Federaciji BiH.

"Jedini koji još održavaju lidera SDA Bakira Izetbegovića, nakon pokretanja revizije presude, su ovi iz SDS-a i Saveza za promjene. U BiH je pat- pozicija i ne postoji više zajednički nivo vlasti, iako ljudi sa Zapada pokušavaju ovdje skrpiti, što je vidljivo i iz priče o Međunarodnom monetarnom fondu, ali, u svakom slučaju, kompleksna je situacija u BiH", naveo je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je napomenuo da je SNSD zainteresovan da funkcionišu institucije BiH, kao i Rusija, ali da se mora utvrditi odgovornost za nastalu situaciju, te da nije siguran da se u roku od par mjeseci može riješiti problem.

Makarov je izjavio da je podrška Rusije Srpskoj jasna i važna i da će tako biti i u narednom periodu.

On je istakao da su odnosi Srpske i Sankt Peterburga zasnovani na ranijim dogovorima ruskog predsjednika Vladimira Putina i Dodika.

"Putin i Dodik su dogovorili da se sarađuje u različitim oblastima - ekonomiji, politici, turizmu", rekao je Makarov i naveo da to podržava Sankt Peterburg.

On smatra da će saradnja skupština Republike Srpske i Sankt Petrburga doprinijeti razvoju ekonomske saradnje.

"U Rusiji prate, znaju i poštuju Dodikov stav i u tom smislu podrška Rusije Republici Srpskoj je jasna i važna. Tako će biti i u narednom periodu", kaže Makarov.

On je zahvalio Dodiku i naveo da Sankt Peterburg očekuje nastavak i unapređenje saradnje sa Srpskom.

Sastanku je prisustvovao ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije