BiH

Dodik: OHR treba ukinuti a ne izmjestiti

Dodik: OHR treba ukinuti a ne izmjestiti
Dodik: OHR treba ukinuti a ne izmjestiti

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da OHR treba ukinuti, a ne izmještati i njime eksperimentisati.

"OHR odavno treba da bude mimo političkog sistema u BiH, a ostaje tu zato što neki imaju političku volju", rekao je Dodik večeras u Beogradu komentarišući mišljenje ministara EU o izmještanju Kancelarije visokog predstavnika van BiH.

On je istakao da nema nijednog razloga da se OHR zadržava u političkom životu BiH.

Dodik je rekao i da treba smanjiti broj vojnika, demilitarizovati BiH i ukinuti bilo kakvu mogućnost vojne strukture u BiH.

Savjet ministra inostranih poslova pozvao je na cjelovitu strategiju EU prema BiH i najavio diskusije sa ostalim akterima međunarodne zajednice o smanjenju kapaciteta i mogućoj relokaciji OHR-a iz BiH.

Direktor komunikacija u OHR-u Oleg Milišić izjavio je ranije Srni da odluku o premještanju visokog predstavnika i OHR-a može donijeti jedino Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH.

Američki ambasador u BiH Patrik Mun izjavio je da SAD smatraju da OHR još treba da ostane u BiH, ali da to neće trajati zauvijek.

Poštovati realnosti za formiranje Savjeta ministara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Savjet ministara BiH može biti formiran veoma brzo, ukoliko se ispoštuju realnosti koje treba da se poštuju.

Dodik je rekao da formiranje Savjeta ministara zavisi od niza stvari, ali da Republika Srpska i nije nešto posebno za to zabrinuta.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u BiH Patrika Muna da očekuje da bi uskoro mogao biti formiran Savjet ministara, Dodik je istakao da razni ambasadori duže vrijeme stalno izražavaju uvjerenje da će se to desiti. 

"Prošle godine sam slušao iste zahtjeve kao i ove godine. Ne znam, ne mogu da dam ništa što bi moglo da bude vjerodostojno", dodao je predsjednik RS.

Kada je riječ o Munovoj ocjeni da Federacija BiH treba da bude reformisana jer je skupa, Dodik je ukazao na postojanje raznih ideja, od prijedloga da budu tri entiteta, dok neki govore da to ne može.

"Ne znam šta im je na umu. Što se tiče RS, ona je pokazala da može da bude samoodrživa i da upravlja svojim resursima na najbolji način i da da značajan i konkretan doprinos rješavanju (pitanja) u BiH", istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je na jutrošnjem sastanku sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem razgovarao o aktuelnim pitanjima u BiH koja su vezana za evropsku mapu - provođenju odluke "Sejdić-Finci", zakonu o sistemu državne pomoći i popis stanovništva. 

On je dodao da je bilo riječi i o pitanju Savjeta ministara i funkcionisanju  Elektroprenosa u BiH, koji godinama ne funckioniše i ima problema.

Američki ambasador u BiH Patrik Mun rekao je da je uvjeren da će BiH dobiti novi Savjet ministara za nekoliko narednih sedmica, najkasnije do kraja godine, i istakao da očekuje da Federacija BiH bude reformisana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije