BiH

Dodik: Podjela teritorije donosi stabilnost

Dodik: Podjela teritorije donosi stabilnost
Dodik: Podjela teritorije donosi stabilnost

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik smatra da je podjela Kosova, kojom bi sjeverni dio ostao u Srbiji, a preostala srpska područja u južnom dijelu dobila određenu autonomiju uz regulisanje statusa vjerskih objekata SPC-a, rješenje koje bi donijelo dugoročnu stabilnost.

Dodik ističe da podržava Srbe sa Kosova i da je spreman da podrži svako rješenje za Kosovo u kome Srbija ne bi bila ponižena i potcijenjena i koje bi Beograd prihvatio.

"Svidjelo se to nekome ili ne, na Kosovu funkcioniše vlast koju podržavaju SAD i veliki broj zapadnih zemalja, a do konačnog rješenja tog problema može se doći stabilizujućim i destabilizujućim metodama", rekao je Dodik za "Pres RS".

On je naglasio da bi princip podjele donio stabilnost cijeloj regiji.

"Drugi način je destabilizujući i to je ovo što radi kosovski premijer Hašim Tači uz podršku međunarodnih predstavnika koji ne daju Srbima pravo da se brane. Međunarodna zajednica nije bila pravedna prema Srbima, ali mi moramo da razgovaramo sa njima i moja podrška je na strani Srba i svih koji tamo pate", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima scenario opšte satanizacije Srba i arogantan stav prema Srbima nije promijenjen bez obzira na promjenu političkih nomenklatura u Srbiji i RS.

"Mi u Srpskoj sebe smatramo dijelom nacionalnog korpusa na Balkanu. Živimo u Republici Srspkoj, ali smo zainteresovani za sudbinu Srba na Kosovu i dajemo im podršku", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije