BiH

Dodik: RS ima realan strah od islamističkih grupa

Dodik: RS ima realan strah od islamističkih grupa
Dodik: RS ima realan strah od islamističkih grupa

LAKTAŠI - Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da se po protestu islamističkih grupa, održanih u subotu u Sarajevu, vidi kakva je zemlja BiH.

On je istakao da RS ima realan strah od islamističkih grupa.

"Činjenica da su se okupili u Sarajevu, a da nije bilo nikakvog političkog reagovanja u tom gradu, govori o tome na koji se način takvo nešto podržava", rekao je novinarima Dodik.

Ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu u subotu je održan skup podrške licima afro-azijskog porijekla, koja se nalaze u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u BiH u Istočnom Sarajevu.

Skup, kome je prisustvovalo oko 150 pripadnika vehabijskog pokreta, protekao je mirno, a obezbjeđivale su ga jake policijske snage Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Uz prepoznatljiv način odijevanja i pod zastavama jedicine "El Mudžahid" okupljeni su nosili transparente "Ne smije se dozvoliti bosanski Gvantanamo", "Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica", a čuo se i poklič "Alahu ekber".               

Rusija zabrinuta zbog političke situacije u FBiH

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je Rusija zabrinuta zbog političke situacije u BiH, a posebno u Federaciji BiH (FBiH) u kojoj još nije formirana vlast.

"Polazimo od toga da se stranački lideri moraju dogovoriti bez bilo kakvog pritiska. U BiH je neophodno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i principa rotacije", rekao je novinarima Bocan-Harčenko nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom u Laktašima.

On je ocijenio da je RS stabilna, jer je završen postizborni proces.

On je napomenuo da se slučajevi kao što je slučaj bivšeg generala Armije RBiH Jovana Divjaka, osumnjičenog za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, moraju rješavati u samom postupku i pred pravosudnim institucijama.

Ruski ambasador u BiH najavio je da će predstavnici Savjeta za provođenje mira (PIK) sutra posjetiti Brčko distrikt kako bi se informisali o situaciji u tom gradu. "Krajem ovog mjeseca slijedi ozbiljna rasprava o distriktu Brčko. Smatram da su stvoreni uslovi za završetak supervizije, a konstruktivan pristup svemu tome dala je i RS. Rusija će od PIK-a tražiti pravno obrazloženje situacije u Brčkom", rekao je on.

Bocan-Harčenko je naglasio da je ekonomska saradnja Rusije i RS najvažnija i da u tom pogledu postoje dugoročni projekti koji su od regionalnog značaja.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je na sastanku razgovarano o bilateralnim odnosima RS i Rusije, ali i o sveukupnoj situaciji u BiH.

On je naglasio da bi krajem marta trebala biti održana sjednica PIK-a na kojoj će biti riječi o statusu distrikta Brčko.

"Interesovao sam se o mogućim odlukama PIK-a u vezi sa supervizijom u Brčkom, gdje su ispunjeni svi uslovi koji su traženi. PIK bi trebalo da se odredi o samoj situaciji u Brčkom", dodao je Dodik.

Tokom sastanka bilo je riječi i o poslovnoj i privrednoj saradnji RS i Rusije.

U evroazijsku uniju ako bude u interesu RS

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da nema nikakvih značajnih kontakata u vezi sa formiranje evroazijske unije.

"Ako takvo nešto bude u interesu Srpske, pokušaćemo da u okviru potencijala koje imamo damo određeni doprinos", rekao je Srni Dodik.

Rusija je već naredne godine najavila stvaranje evroazijske unije - političkog i ekonomskog saveza koji će u početku uglavnom činiti države bivšeg Sovjetskog Saveza sa sjedištem u Sankt Peterburgu.

Planira se, međutim, da se u njoj do kraja 2020. godine nađu i druge evropske zemlje, među kojima i Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije