BiH

Dodik: Srbi u Srpskoj i Srbiji pamte NATO bombardovanje

Dodik: Srbi u Srpskoj i Srbiji pamte NATO bombardovanje
Dodik: Srbi u Srpskoj i Srbiji pamte NATO bombardovanje

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ni Republika Srpska, ni Srbija, ne mogu ignorisati postojanje NATO-a jer su osjetile njegovo djelovanje i upitao - kako je moguće da pronatovci u Beogradu, ili bilo gdje, zaborave bombardovanje.

Govoreći o eventualnoj mogućnosti da BiH aplicira za NATO bez pristanka Republike Srpske, Dodik je naglasio da je stav Srpske o tom vojnom savezu odavno izgrađen, te ukazao da je na njegovo formiranje uticalo to što je NATO bombardovao Srbe u Republici Srpskoj i što je to bombardovanje odlučilo ishod vojnog sukoba u BiH.

"NATO je bio u političkoj promociji centralizacije BiH sve vrijeme, podržavajući političku misiju međunarodne zajednice i represivno se ponašao tako što je hapsio određen boj ljudi i sklanjao ih sa funkcija", istakao je Dodik za "Sputnjik".

On je naveo da Srbi u BiH i danas pamte upad NATO vojnika u crkvu na Palama i napad na porodicu pravoslavnog sveštenika /Jeremije Starovlaha/ čiji su članovi ostali sa trajnim invaliditetom."To su stvari koje mi pamtimo. Vjerujem da se to Srbiji neće desiti", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je, govoreći o specijalnim ugovorima koje je Srbija potpisala sa NATO-om, rekao da oni ne znače i ulazak u Alijansu.

Dodik je napomenuo da specijalni ugovori imaju određenu sadržinu, ali ne znače pristupanje NATO i podsjetio da je i Rusija svojevremeno, kada je riječ o Avganistanu, imala neki aranžman korišćenja aerodra u Uljanovsku, ali da nije ušl u Alijansu.

On smatra da su nabijeđeni natovci u Srbiji i evropejci po svaku cjenu, opasniji za Srbiju nego bilo kakav drugi proces.

"Po svaku cijenu prihvatati sve što dolazi iz NATO-a i sa Zapada apsolutno je neprihvatljiva stvar, treba da budete racionalni", poručio je Dodik.

Dodik je istakao da Srbija kao društvo i Srbi kao narod moraju da se obračunaju sa takvim stavovima.

"Druga je stvar šta morate kao političar i državnik da učinite, ali kreiranje takve negativne pozicije prema Rusiji, samo zato što neko misli da je ispravno da budemo bespogovorni poslušnik NATO-a i Zapada, to je za Srbiju najgora moguća ponuda", smatra predsjednik Srpske.

Govoreći o evrointegraciji BiH, Dodik je naglasio da Republika Srpska nije protiv tog procesa, ali i da smatra da treba biti oprezan.

"Mi pripadamo evropskoj porodici naroda. Naravno, skeptični smo u vezi sa tim kako će izgledati evropska organizacija kada mi tamo budemo stizali. Zato mislim da treba da budemo oprezni. To je sva priča", smatra Dodik.

On je istakao da je aplikacija BiH za EU primljena iako i oni sami sumnjaju da je kredibilna i da može da opstane. "U sadašnjim uslovima dramatično su promijenjeni odnosi i procesi. Ni Evropa više nije ono što je bila prije samo 10 godina. A bila je nada, obećanje, htijenje, želja da se tamo dođe", rekao je Dodik.

Dodik kaže da ne može da se razumije da je koncept Evrope tako slab da na 500 miliona stanovnika, koliko ima EU, dođe milion i po migranata i dovede u pitanje cijelu Evropu.

"O EU govori i činjenica da je Velika Britanija odlučila da se odvoji. Da se EU ne bi raspala, ona daje Britaniji specijalni status. To podrazumijeva bukvalno, ali i praktično i svakako, to da Velika Britanija kaže da će odluke Brisela realizovati samo ako joj odgovaraju. Kakva je to organizacija u kojoj je tako nešto moguće?", upitao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije