BiH

Dodik: Srbi u lošem položaju u Sarajevu, Bošnjacima neće pripasti cijela BiH

Dodik: Srbi u lošem položaju u Sarajevu, Bošnjacima neće pripasti cijela BiH
Dodik: Srbi u lošem položaju u Sarajevu, Bošnjacima neće pripasti cijela BiH

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Srbi danas u Sarajevu u lošem položaju zahvaljujući, prije svega, politici Alije Izetbegovića, ali i njegovog sina Bakira.

Predsjednik Srpske poručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da je Sarajevo prije rata na prostorima BiH bilo najveći srpski grad, a da u njemu danas živi minimalan broj Srba.

Dodik je naglasio da nije slučajna tvrdnja da danas u Sarajevu živi više Kineza nego Srba.

On je napomenuo da se može reći da tu živi određen broj Srba samo ako se integralno posmatraju Sarajevo i Istočno Sarajevo.

"Istočno Sarajevo, međutim, ne pripada Sarajevu. Ljudi koji žive u Istočnom Sarajevu napustili su centralne dijelove grada Sarajevo pošto ne žele živjeti u uslovima majorizacije i ponižavanja", rekao je Dodik novinarima.

Izetbegović je za Alternativnu televiziju izjavio da Srbi sasvim komotno žive u Sarajevu i da niko od 4.000 Srba koji rade u federalnom Sarajevu nema neprijatnosti zbog toga što su Srbi.  On je naveo da u Sarajevu nikada nije živjelo 150. 000 Srba, već 31 odsto kada je taj grad brojao 350. 000 stanovnika, a iznio je i tvrdnju da su "pojedini Srbi u Sarajevu 1996. godine palili stanove i nagovarali sunarodnike da ne ostanu u takozvanoj Alijinoj državi".

Dodik smatra da izjave bošnjačkih intelektualaca koji su ga doveli u vezu sa Hilterom, nisu ništa novo, s obzirom da su zvaničnici Srpske oduvijek napadani iz Federacije BiH, ali i poručuje da Bošnjacima nikada neće pripasti cijela BiH.

 "Nevjerovatno, kako da komentarišete tu priču intelektualaca. Šta je intelektualno danas? Što jače pljunuti, uporediti sa najmračnijim periodom u istoriji? To naravno nije tačno. Mislim i dalje da je BiH neodrživa i da je za Bošnjake najbolje da se raziđemo. Onda bi oni mogli da naprave sebi neku zajednicu u kojoj bi mogli normalno da žive, a mi da ih ne nerviramo. Mi bismo bili samo dobre komšije. Mislim da bi to bila najbolja stvar", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, bošnjački zahtjevi su isključivo vezani za namjeru majorizacije Hrvata, nakon koje bi na red došli Srbi, pa bi Bošnjacima pripala cijela BiH.

"Ja im moram poručiti da im nikada neće pripasti cijela BiH. Ono što pripada Republici Srpskoj je trajno naše, a oni mogu da razmišljaju šta god hoće o tome. U tom pogledu, ostajemo privrženi Dejtonskom sporazumu, ali ako me neko poziva da razmatram razne mogućnosti, onda mislim da je za Bošnjake najbolje da odustanu od BiH", rekao je Dodik.

Profesori na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić i Suad Kurtćehajić govorili su juče o temi "Opasna politika Milorada Dodika prema BiH" na javnoj tribini u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Kurtćehajić je naveo da se "Dodik mora zaustaviti" i da, osim intelektualaca i političara, mora reagovati i međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. "Ne može se međunarodna zajednica rukovoditi time što je Dodik osvojio veliki broj glasova na izborima. Isto je tako i Hitler došao na vlast, a znamo šta se poslije događalo", rekao je Kurtćehajić.

Jedan glas iz BiH moguć samo uz prethodni dogovor

BiH može da govori jednim glasom kada se radi o evropskim pitanjima, ali samo uz prethodnu saglasnost predstavnika sva tri konstitutivna naroda, čime bi se u Briselu, kao stav, iznosilo samo ono što je u BiH prethodno dogovoreno, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istakao da nikakva druga priča nije moguća, s obzirom da je 75 odsto nadležnosti za evropske integracije na nivou RS. Predsjednik je pojasnio da Srpska trpi veliku štetu od prevara u BiH i u okviru Federacije, te kao primjer naveo nezakonito oduzimanje sredstava iz indirektnih poreza, što pokazuju i prve sudske presude.

"Stalno mešetare i muljaju oko toga, nikako da se dogovore. Taj glas je nemoguće imati, bez obzira što vjerujem u dobre namjere Filea. U BiH je nemoguće imati pošten jedan glas, jer je BiH prevarantska zemlja. Čim se maknete sa jednog sastanka, imate Bošnjake koji zastupaju samo bošnjačke stavove i ne žele da to bude glas BiH, već samo njihov glas. Oni zloupotrebljavaju BiH i takva BiH nam ne treba", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je za Srpsku prihvatljiva dejtonska BiH i da nikakvi zahtjevi evropskih integracija neće dovesti do umanjivanja nadležnosti Srpske. On je dodao da se neće dobrovoljno pristati na prenos nadležnosti na BiH, niti odustati od vraćanja nadležnosti koje su nasilno odlukama visokog predstavnika prenesene na BiH.

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozvao je lidere šest političkih partija iz BiH na sastanak u Brisel koji bi se održao tokom godine, ili prije početka ljeta, na kojem bi se započeo dijalog na najvišem nivou o procesu pridruživanja EU.

"Cilj dijaloga bi bio da se osigura da BiH govori jednim glasom kada se radi o evropskim pitanjima, zbog čega je važno da imamo mehanizme koordinacije za evropska pitanja u BiH", rekao je File.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije