BiH

Dodik: Tužio sam sam sebe, da prekinem ovu harangu

Dodik: Tužio sam sam sebe, da prekinem ovu harangu
Dodik: Tužio sam sam sebe, da prekinem ovu harangu

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je kao privatno lice podnio tužbu protiv sebe samoga nadležnim tužilaštvima, a za svjedoke pozvao Dragana Čavića, Mladena Bosića, Branislava Borenovića, Vukotu Govedaricu i druge političare.

“Ne bojim se procesa. To sam uradio s namjerom da prekinem ovu harangu i da se sve to smjesti u institucije ove zemlje, rekao je Dodik, javlja novinar “Nezavisnih”.

„Iako je ovo neuobičajeno, odlučio sam da tužim sebe, jer oni nisu podnijeli tužbe, iako su iznosili optužbe“ naveo je Dodik.

Tvrdi da će to doprinijeti stabilizaciji prilika i podstaći i druge da isto rade da bi stala javna galama.

Očekuje i brzo ragovanje nadležnih pravosudnih institucija.

"Upoznao sam Đokića i Pavića s ovom namjerom. Danas sam pripremio i podnio Tužilaštvu, zavisnosti od teme ili nadležnosti Tužilaštvu u RS i Tužilaštvu BiH - isključivo u ovom pitanju nemam ništa protiv da to Tužilaštvo uradi - prijavu protiv samog sebe. Milorad Dodik građanin tuži predsjednika Republike na osnovu iznesenih javnih optužbi za navodni kriminal i činjenicu da oni što su to govorili na javnoj sceni nisu smatrali potrebnim da sami to urade", rekao je Dodik.

Rekao je da je naveo sve što su u javnom govoru rekli optužujući ga za kriminal.

"Uradio sam to u želji da ojačam institucije i da upravo optužbe za eventualne zloupotrebe zakona lociram tamo gdje je to mjesto. Ja, dakle, tužim, a za svjedoke navodim gospodina Čavića, g. Borenovića, Govedaricu i mnoge druge koji su to činili u medijima. Imaće priliku da u pravosudnom postupku svoje navode potvrde. Nadam se da će to biti dovoljno da to smjestimo u institucije i da se prestane sa harangom. Ja se ne bojim bilo kakve istrage, ali je čudno da oni što su godinama pričali nikad nisu podnijeli prijave", rekao je Dodik.

Dodao je da su već godinu dana na vlasti na nivou BiH, a da ništa nisu uradili.

Rekao je da ovakav potez jeste neuobičajen, ali da više nije mogao da čeka da oni sami podnesu prijave, pa je to, kako je naveo, sam morao uraditi.

Istakao je da smatra da će taj potez doprinijeti stabilizaciji institucija, i da će potaknuti druge da putem tih institucija traže rješenje za ono što je kršenje zakona.

"Tako da se javna glama kaljanjem ljudi, i iznošenjem neistina, jednom zaustavi", rekao je on.

Izrazio je očekivanje da će pravosuđe raditi brzo i da se prijava odnosi na sve predmete - od Boske, preko Bobar Banke, i svega, pa i 150 "prijava koje Borenović ima".

"Sve sam to prijavio, a gospodin Borenović će biti svjedok moje optužnice protiv mene", rekao je on.

Dodik je rekao da su nedavni napadi na Pavića oko rudnika Ljubija pokazali da se institucije sada destabilizuju personalnim optužbama na račun lidera partija koje su u koaliciji u RS.

"To je dio ranije planirane priče kak obi se razbila koalicija, a ako to ne može onda se napadnu članice. Pa ste čuli gnusnu laž čovjeka koji je to sve rekao a onda sutradan rekao da to nije rekao a to lako možete da utvrdite u medijskim izvještajima", rekao je Dodik.

Dodik je ovo izjavio poslije sastanka sa liderima Demokratskog narodnog saveza Markom Pavićem i Socijalističke partije RS Petrom Đokićem u Palati Republike.

Dodik, Pavić i Đokić su kao koalicija zadužili Vladu RS da svake sedmice pozove srpske predstavnike u Savjetu ministara BiH na usaglašavanje odluka koje se donose na nivou BiH.

Dodik je rekao da će predložiti da se primjenjuje evropski model.

Pojasnio je da se evropski model odnosi na to da stalni predstavnici zemalja članica EU svake sedmice u Briselu usaglašavaju politike svojih zemalja sa politikama EU, te je rekao da želi da se takav model primjenjuje i u BiH.

Rekao je da je Savjet ministara prema Ustavu BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH, a da su izvršna ovlaštenja na nivou entitetskih vlada.

Pavić je rekao da je on bio predmet lažnih optužbi u kojima je bitno optužiti čovjeka bez obzira da li postoje argumenti.

"Neko ko je potpisao ugovor koji je djelimično štetan, ti su sada pokušali lažnim optužbama da umjesto Dodika lažima diraju i koalicione partnere. Laži neće proći nigdje", rekao je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije