BiH

Dodik: U Izjavi o evropskom putu nije bilo Republike Srpske

Dodik: U Izjavi o evropskom putu nije bilo Republike Srpske
Dodik: U Izjavi o evropskom putu nije bilo Republike Srpske

BANJALUKA - "Izjavu koju je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o evropskom putu nisu napisali članovi Predsjedništva jer oni i nemaju tu nadležnost", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u emisiji „Indirektno“ na Radio-televiziji Republike Srpske.

Izjavu o evropskom opredjeljenju nije pisalo Predsjedništvo BiH - to je zamka, kaže Dodik. To su, kaže, pisali ljudi iz Evropske komisije u Sarajevu, a Predsjedništvo je samo transfer – iako želi da se prikaže kao organ koji o nečemu odlučuje ili inicira, piše RTRS.

Dodik je naglasio da se u prvoj verziji ovog dokumenta spominjao isključivo suverenitet Bosne i Hercegovine, dok se Republika Srpska uopšte nije spominjala.

On je dodad da je zahtijevao da se u izjavu uvrsti to da se izjava zasniva na postojećem Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskm sporazumom, što je naknadno učinjeno.

"Јoš jedna u nizu podvala jeste stav Izjave o ekonomsko-socijalnim mjerama koje se pozivaju na sporazum o rastu i zapošljavanju", smatra Dodik.

"Јa sam, kaže on", tražio da se to izbaci jer je taj sporazum nastao kao do protesta iz Federacije, koje Evropska unija pokušava da afirmiše".

Dodik je komentarišući Bosićevu inicijativu da Tužilaštvo istraži slučaj Džaferović rekao da je to apsolutno neprihvatljivo. Sve i jedan načelnik centra bezbjednosti u RS za vrijeme rata je, kaže, ili ubijen ili u Hagu.

,,A onda Džaferović koji je sve znao sad se bira za predsedavajućeg Srbima i sada ga oni brane...''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije