Olimpijske igre

Dodik na otvaranju Olimpijade u Sočiju

Dodik na otvaranju Olimpijade u Sočiju
Dodik na otvaranju Olimpijade u Sočiju

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prisustvovaće otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, na poziv Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Kabinetu predsjednika RS, Dodik će u Soči otputovati 6. februara, a dan kasnije će sa brojnim svjetskim državnicima prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, koje će od 7. do 23. februara okupiti oko 2.800 sportista iz više od 80 zemalja.

Planirano je i da Dodik na marginama svečanosti u Sočiju razgovara s liderima zemalja koji će prisustvovati ovom događaju.

Poziv za prisustvo jednom od najznačajnijih događaja znak je i potvrda odličnih političkih i ekonomskih odnosa između RS i Rusije.

Ovi odnosi su posljednjih godina doveli do stvaranja jedinstvenog političkog stava o svim važnim pitanjima u BiH, ali i šire.

Potvrda ovih odnosa su i brojni zajednički projekti u privredi, od kojih su najznačajniji  uspješna privatizacije naftne industrije RS, te učešće RS u izgradnji gasovoda "Južni tok".

Jedan od dokaza opredijeljenosti Rusije za nastavak saradnje sa RS je i predstojeća balkanska turneja Alekseja Meškova, zamjenika ruskog ministra inostranih poslova. On bi sredinom februara trebalo da, pored Beograda, Zagreba i Sarajeva, posjeti i Banjaluku.

Predsjednik RS bi i u martu trebalo da posjeti Rusiju kako bi mu bilo uručeno odlikovanje.

Radi se o priznanju za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i jačanju i unapređenju hrišćanskih vrijednosti u društvu, koje dodjeljuje Fond jedinstva pravoslavnih naroda.

Odlikovanje Dodiku 11. marta na svečanosti u Moskvi uručiće Valerij Arkadijevič Aleksejev, predsjednik ovog fonda, i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije