BiH

Dodik odgovorio Izetbegoviću: Srpska ne­će pris­ta­ti na ucje­ne i prevare iz SDA

Dodik odgovorio Izetbegoviću: Srpska ne­će pris­ta­ti na ucje­ne i prevare iz SDA
Dodik odgovorio Izetbegoviću: Srpska ne­će pris­ta­ti na ucje­ne i prevare iz SDA

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, poručio je da se o svim otvo­re­nim pi­tanjima mo­že raz­go­va­ra­ti i da je RS uvi­jek bi­la spre­mna na to, ali da je SDA po­če­la sa ucje­na­ma.

On je komentarišući najavu čel­ni­ka SDA da su spre­mni za sas­ta­nak sa SNSD-om, ali kao klju­čno pi­tanje na­me­ću usva­janje me­ha­ni­zma ko­or­di­na­ci­je, naglasio da prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović pot­vrdio da iza sas­tan­ka o ko­jem go­vo­ri SDA sto­ji me­đu­na­ro­dna za­je­dni­ca.

“Ni­ko sa mnom ni­je kon­ta­kti­rao u ve­zi sa tim sas­tan­kom. Ne­ma­mo ni­ka­kvih pro­ble­ma da raz­go­va­ra­mo, to smo ja­sno po­ru­či­li i pre­mi­jer RS i ja. Me­đu­tim ne­ka ni­ko ne mi­sli da ću pris­ta­ti da RS bu­de pot­ci­jenjena i uci­jenjena”, na­gla­sio je Do­dik.

Ka­zao je da se o svim otvo­re­nim pi­tanjima mo­že raz­go­va­ra­ti i da je RS uvi­jek bi­la spre­mna na to, ali da je SDA po­če­la sa ucje­na­ma.

“Po­če­li su da se po­na­ša­ju kao da su oni je­di­na stran­ka u BiH či­je zah­tje­ve tre­ba sli­je­di­ti. Sa me­ha­ni­zmom ko­or­di­na­ci­je su po­ku­ša­li da nas pre­va­re i sve to uz ami­no­vanje Sa­ve­za za pro­mje­ne, a sa­da po­pravljamo ono što su oni zabrljali. RS je dio te pri­če i mo­ra da se pi­ta o me­ha­ni­zmu ko­or­di­na­ci­je, a ne da ga taj­no usva­ja­ju, a on­da da na­no­vo gu­bi­mo vri­je­me i po­pravljamo stva­ri. SDA je ta ko­ja sme­ta svim do­brim ini­ci­ja­ti­va­ma i kri­va je za lo­šu atmo­sfe­ru, a ne SNSD, jer je SDA po­ku­ša­la da ucjenjuje Srpsku. To im ne­će­mo do­zvo­li­ti i to je na­še le­gi­ti­mno pra­vo”, re­kao je Do­dik i do­dao da su i stran­ke Sa­ve­za za pro­mje­ne pri­zna­le da su na vi­še polja pre­va­re­ne.

Ize­tbe­go­vić je ju­če rekao da je spre­man da raz­go­va­ra sa sva­kim u BiH ko mo­že uti­ca­ti da stva­ri kre­nu na­bolje.

Do­di­ko­ve izja­ve re­do­vno umanjuju mo­gu­ćnost za to i on izno­si uvi­je­ne pri­jetnje. Sve je po­če­lo od na­po­ra za­je­dni­čkih pri­ja­telja iz BiH i me­đu­na­ro­dne za­je­dni­ce da bu­de na­đe­no rje­šenje za me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je. Tu su na­go­vi­je­šte­na rje­šenja. Da li će to bi­ti ri­je­še­no kroz te­le­fon­ske raz­go­vo­re, kroz su­sret Denisa Zviz­di­ća i Željke Cvi­ja­no­vi­će­ve ili kroz even­tu­al­ni su­sret stra­na­ka, sve­je­dno je. Što se me­ne ti­če, to mo­že bi­ti na bi­lo ko­ji efi­ka­san na­čin, jer su se sta­vo­vi po­če­li pri­bli­ža­va­ti. Mi­slim da je me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je pri­hvatljiv za sve bli­zu, ali Do­dik kao da na­mjer­no pra­vi atmo­sfe­ru da do to­ga ne do­đe”, ka­zao je Ize­tbe­go­vić.

To­kom vi­ken­da iz SDA je na­javljeno da bi us­ko­ro tre­ba­lo da bu­de održan sas­ta­nak njiho­vog sa ru­ko­vod­stvom SNSD-a u ve­zi sa pi­smom na­mje­re ko­je tre­ba bi­ti upu­će­no Me­đu­na­ro­dnom mo­ne­tar­nom fon­du (MMF) da bi bi­lo ra­zmo­tre­no da­vanje sa­gla­snos­ti na kre­dit vri­je­dan 1,1 mi­li­jar­du KM.

Po­tpis na pi­smo na­mje­re ni­su sta­vi­li ka­dro­vi SDA pred­sje­da­va­ju­ći Sa­vje­ta mi­nis­ta­ra BiH De­nis Zviz­dić i pre­mi­jer FBiH Fa­dil No­va­lić.

Po­tpi­se su naj­pri­je uslo­vi­li adap­ta­ci­jom Spo­ra­zu­ma o sta­bi­li­za­ci­ji i pri­dru­ži­vanju (SSP) izme­đu BiH i EU, a ka­da je to učinjeno no­vi uslov pos­tao je me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je.

Sa­vjet mi­nis­ta­ra usvo­jio je me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je bez znanja i kon­sul­ta­ci­ja sa Vla­dom RS, zbog če­ga su po­no­vo otvo­re­ni pre­go­vo­ri o tom pi­tanju, ali ni­su uro­di­li plo­dom.

Zva­ni­čni­ci RS ra­ni­je su po­ru­či­li da me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je ne­će bi­ti usvo­jen dok ne bu­de ri­je­še­no pi­tanje pi­sma na­mje­re za MMF.

Zviz­dić, ko­ji je u su­bo­tu na­ja­vio sas­ta­nak na ko­jem će se raz­go­va­ra­ti o pi­smu na­mje­re MMF-u, ju­če je tvrdio da ni­ka­da ni­je re­kao da će sas­ta­nak ima­ti tu te­mu.

“Vrlo ja­sno je re­če­no da će taj sas­ta­nak bi­ti u ve­zi sa ana­li­zom uku­pnog am­bi­jen­ta i evrop­skog pu­ta BiH. Fun­kci­ja tog sas­tan­ka je da bu­du re­la­ksi­ra­ni odno­si i oslo­bo­đe­na po­zi­ti­vna evrop­ska ener­gi­ja. Ne­ke vrste ucje­ne ko­je su po­se­bno in­ten­zi­vi­ra­ne i do­la­ze sa po­dru­čja RS ne­će da­ti ni­ka­kav efe­kat”, ka­zao je Zviz­dić.

Referendum

Bakir Ize­tbe­go­vić je rekao da Milorad Do­dik bez ika­kve po­tre­be ka­zao stva­ri ka­kve ne bi tre­ba­lo go­vo­ri­ti.

“Bošnjaci­ma u RS je re­kao da ako že­le os­ta­ti u RS, on­da tre­ba­ju iza­ći na re­fe­ren­dum o Da­nu Re­pu­bli­ke, pa po­drža­ti volju srpskog na­ro­da. To je uvi­je­na pri­jetnja”, po­ru­čio je Ize­tbe­go­vić.

Do­dik na­gla­ša­va da je de­mo­krat­ski po­zvao i Srbe i Hrva­te i Bošnjake da iza­đu na re­fe­ren­dum, ako že­le.

“Ni­ti sam po­ni­ža­vao Bošnjake, ka­ko tvrdi Ize­tbe­go­vić, ni­ti bi­lo ko­ga u RS. Srpska ima pra­vo na Dan Re­pu­bli­ke i to nam ne mo­gu ospo­ri­ti ni Ize­tbe­go­vić, ni vi­so­ki pred­sta­vnik, ni­ti Ize­tbe­go­vi­će­vi pri­ja­telji iz me­đu­na­ro­dne za­je­dni­ce”, re­kao je Do­dik.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije