BiH

Dodik predočio ugovore o kreditu Pavlović banke za kupovinu vile u Beogradu

Dodik predočio ugovore o kreditu Pavlović banke za kupovinu vile u Beogradu
Dodik predočio ugovore o kreditu Pavlović banke za kupovinu vile u Beogradu

BANJALUKA – Milorad Dodik predsjednik RS je na upravo završenom presu pokazao tri dokumenta za koja tvrdi da su ugovori o kreditu kod Pavlović banke za kupovine vile u Beogradu, a za koje, kako je rekao, Tužilaštvo BiH tvrdi da ne postoje.

"U svojoj ličnoj arhivi našao sam ugovor od 14.05.2007. godine potpisan između mene i Pavlović banke koji je ovjeren na propisan način i koji pokazuje da taj ugovor postoji", rekao je Dodik.

Precizirao je da se radi o tri dokumenta, Ugovor o kreditu, Ugovor o depozitu i garanciji za kredit, Odluka kreditnog odbora banke.

Pojasnio je da je grejs period 24 mjeseca a da je kamatna stopa zaračunata za cijeli period otplate te da godišnje samo na kamete plaća 50 hiljada KM.

Rekao je da je na osnovu tog ugovora vilu u Beogradu izdao za 4.700 evra mjesečno te da gotovo kompletan iznos ide na otplatu kredita.

Dodao je da nakon ovog otkrića očekuje od Tužilaštva da obustave postupak Slobadana Pavlovića i ostalih koji su pritvoreni.

"Neko je očigledno Tužilaštvu ili doveo u zabludu ili se radi o nekoj odmazdi. Želim da vjerujem da se radilo o zabludi kada su uradili ovu aktivnost. Ako su dosljedni treba da obustave pritvor protiv tih ljudi", rekao je Dodik.

Dodao je da je čudno to što su postupak pokrenuli nakon isteka zakonskog roka od pet godina nakog kojeg banka može određenu dokumentaciju da likvidira, kao i to da ga niko iz Tužilaštva nije kontaktirao da pita da li posjeduje tu dokumentaciju.

Dodik je rekao da nije tačno da je na dokumentima pečat Vlade RS niti je tačno da je novac za kredit prebačen 2008. kako tvrdi Tužilaštvo.

On je istakao da je spreman da ga Tužilaštvo sasluša u Banjaluci jer se u Sarajevu ne osjeća sigurno.

Dodik je rekao da je odmah nakon što je podigao kredit 2007. obavjestio javnost o tome i da je vilu upisao u svoj imovinski karton iako nije obavezan po zakonu jer nije bila otplaćena.

"Je li moguće da 20 do 30 presuda Suda BiH padne na Evropskom sudu za ljudska prava a Meddžida Kreso nastavlja raditi kao da ništa nije bilo. Ima li to igdje na svijetu? Mene progone zato što deset godina tvrdim da je sistem nakaradan i neustavan i da Sud i Tužilaštvo nemaju ustavne osnove osim političke moći zapadnjaka koji su to nametnuli putem visokih predstavnika", rekao je Dodik i dodao da će nastaviti da se bori protiv tih institucija.

Dodik je optužio Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH, da je u Americi lobirao protiv njega, te naglasio da mu to neće oprostiti.

"Crnadak je tražio da se protiv mene povede široka i opsežna istraga i progon koji bi trebalo da me onemogući da bilo šta radim. Ja taj njegov zahtjev smatram lično, a oprostiti neću. Kada ću i šta učiniti, to ću ja odlučiti. Držim se stare kineske poslovice da se osveta servira hladna", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije