BiH

Dodikove izjave glavna tema PIC-a

Dodikove izjave glavna tema PIC-a
Dodikove izjave glavna tema PIC-a

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik RS, bio je glavna tema zasjedanja Savjeta za implementaciju mira (PIC), koje je održano u petak, saznaju "Nezavisne".

Kako saznajemo, povod je bila Dodikova izjava nekim štampanim medijima da je BiH državna zajednica.

Valentin Incko, visoki predstavnik, kako saznajemo, obavijestio je članove PIC-a o toj izjavi i ponovio stav koji je ranije javno iznio da BiH nije državna zajednica nego država, te da tako piše u prvom članu Ustava BiH.

"Entiteti su pravno uspostavljeni Ustavom BiH, dok je BiH nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, s modifikovanom unutrašnjom strukturom", rekao je Incko na zasjedanju PIC-a.

Kako smo saznali, dio članica PIC-a se složio sa ovom Inckovom ocjenom, dok je protiv bila Rusija, koja je iznijela stav da je Dodik detaljno objasnio šta je time mislio.

Kako su naveli na sjednici PIC-a, Dodik ne osporava međunarodni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njeno unutrašnje uređenje bazirano na izvornom Dejtonu. Rečeno je da Rusija ima sa BiH uzajamne prijateljske odnose kao državom od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, zalaže se za dosljedno poštovanje Dejtona, razvija međunarodnu saradnju s obzirom na ulogu BiH kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije