BiH

Dogovoreno povećanje akciza na naftu

Dogovoreno povećanje akciza na naftu
Dogovoreno povećanje akciza na naftu

ISTOČNO SARAJEVO - Fiskalno vijeće BiH postiglo je danas u Istočnom Sarajevu saglasnost o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, kojim se predviđa povećanje akciza na naftu, naftne derivate, biodizel i lož-ulje.

Nije saopšteno za koliko će skočiti akcize, a samim tim i cijene goriva. Prema posljednjem prijedlogu zakona, koji je krajem prošle godine bio u parlamentu BiH, akcize bi trebalo da se povećaju za 15 feninga, od čega bi se pet odvajalo za puteve, a 10 za ulaganje u autoputeve. Ove izmjene su ključni uslov za nastavak aranžmana s MMF-om.

Fiskalno vijeće je dogovorilo i da se ide u izmjene Zakona o osiguranju depozita.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nada se da bi o ovim zakonima Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH mogao da raspravlja 23. marta.

Fadil Novalić, premijer FBiH, smatra da u aktivnosti entitskih vlada u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o akcizama treba da se uključe UIO BiH, Vijeće ministara i parlament BiH, kako bi, kako je naglasio, ova mjera što prije bila sprovedena.

"Rokovi su prilično kratki, a krajnji termin je 24. mart", naglasio je Novalić.

On je potvrdio da su učesnici sastanka, u skladu s nedavnim dogovorima iz Banjaluke, potvrdili spremnost za rješavanje pitanja akciza.

"Postignuta je saglasnost među entitetskim vladama da se pruži podrška izmjeni i dopuni Zakona o akcizama BiH u sferi nafte i naftnih derivata, uključujući prvi put i one derivate koji se koriste za pokretanje motornih vozila kao što su biodizel, biotečnosti, lož-ulje...", rekao je Novalić.

Zvizdić je istakao da je potrebno usaglasiti sve mjere, i ne samo u pogledu aranžmana MMF-a, nego i u vezi s projektima Svjetske banke i EBRD-a.

"Optimista sam i ne vidim da će neko osporiti naše namjere, jer time obezbjeđujemo ne samo nastavak aranžmana s MMF-om, nego podižemo kvalitet budućih investicionih ciklusa, poboljšavamo poslovni ambijent i obezbjeđujemo uslove za diretne strane investicije i zapošljavanje", naglasio je Zvizdić.

Željka Cvijanović, premijerka RS, izjavila je da je dogovoreno i usklađivanje PDV-a za 2016. godinu, te da je ostalo nekoliko dana ili koja sedmica da bude završen sav posao da bi bili ispunjeni rokovi MMF-a. Istakla je da će se, kada je riječ o izmjenama Zakona o osiguranju depozita, morati djelovati amandmanski, jer su se u njemu potkrale neke stvari za koje nije data saglasnost Vlade RS.

Još se ne zna kakva će biti sudbina izmjena Zakona o akcizama u parlamentu BiH, odnosno hoće li dobiti podršku.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a, smatra da će teško proći ovaj prijedlog.

"Teško da će proći i u Savjetu ministara, ali vidjećemo. Mislim da se ništa nije promijenilo od prošlog puta. Vidjeću šta ćemo odlučiti u Klubu Saveza za promjene. Glasaću onako kako Klub odluči. Ne bih da budem razlog da padne aranžman, ali mislim da će teško proći", kazao je Novaković.

U SDS-u nisu mogli komentarisati odluku Fiskalnog vijeća, jer, kako su nam rekli, nisu je ni pročitali. Podsjetimo, SDS je ranije kočio izmjene i dopune Zakona o akcizama uslovljavajući ih uvođenjem tvz. plavog dizela.

Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a u parlamentu BiH, rekao je da ova stranka neće podržati prijedlog, jer je to udar na građane i realni sektor.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, kaže da je za ovu stranku "sveto slovo" ono što je odluka UO UIO BiH, ali da će konačnu odluku o ovom prijedlogu donijeti unutar Kluba SNSD-a, kad analiziraju prijedlog.

Mirsad Mešić, šef Kluba poslanika SDP BiH, ubijeđen je da njegova stranka neće podržati dodatni namet građanima BiH, ali da će u Klubu o tome svakako razgovarati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije