BiH

"Domovina" ulazi u Vladu RS?

"Domovina" ulazi u Vladu RS?
"Domovina" ulazi u Vladu RS?

BANJALUKA - Predstavnici koalicije "Domovina" izrazili su spremnost da pod određenim uslovima uđu u Vladu RS, o čemu će se razgovarati nakon što bude imenovan mandatar za novi sastav Vlade RS.

"Ako se uspijemo dogovoriti bićemo zajedno. Bilo bi dobro zbog relaksacije ukupnih odnosa da postignemo određeni dogovor", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon danas obavljenih konsultacija i razgovora sa predstavnicima koalicije "Domovina".

Nakon što predsjednik RS imenuje mandatara za novi sastav Vlade RS, razgovori o temi učešća SDA, odnosno koalicije "Domovina" u Vladi RS i njihovim uslovima biće nastavljeni, a u te razgovore biće uključeni i predstavnici DNS-a i SP-a, koji zajedno sa SNSD-om već imaju skupštinsku većinu.

"Drago mi je da je izražena spremnost ove koalicije da radi i da zajedno sa nama sačini jednu novu većinu. Stvar je u dogovoru u vezi s detaljima", rekao je Dodik, dodajući da je predstavnike koalicije "Domovina" izvijestio da SNSD, DNS i SP imaju većinu za novi sastav Vlade RS.

NIVO BiH: On je rekao da sa "Domovinom" nije bilo riječi o formiranju vlasti na nivou BiH, ali da ipak vjeruje da je SNSD sa svojim partnerima nezaobilazan u tome, istovremeno naglašavajući da će ukoliko i bude formirana vlast na bazi ranije potpisanog dogovora SDA i DF-a sa SDS-om, PDP-om i NDP-om to biti karikatura.

I u koaliciji "Domovina", koja u NS RS ima pet svojih poslanika, a koju je juče predvodio Ramiz Salkić, novoizabrani potpredsjednik RS i funkcioner SDA, kažu da će se tek nakon određenih razgovora sa mandatarom za novi sastav Vlade RS znati više detalja i u vezi sa učešćem u Vladi RS i pozicijama u izvršnoj vlasti u RS.

"Osjećam da imamo kapacitet i potrebu spram problema ljudi koji su glasali za nas da značajno učestvujemo u Vladi RS", rekao je Salkić, dodajući da će o razgovorima sa predsjednikom RS izvijestiti organe SDA i koalicije "Domovina".

On je rekao da su predstavnici koalicije "Domovina" dobili uvjeravanja da postoji prostor da se riješe određeni problemi, a jedan od osnovnih je, kako kažu, pitanje obrazovanja Bošnjaka u Republici Srpskoj.

Pored razgovora i konsultacija sa predstavnicima koalicije "Domovina", predsjednik RS danas je razgovarao i sa delegacijama DNS-a, SP-a, PUP-a i Saveza sindikata RS.

CILJ: Tokom konsultacija predsjednika RS sa predstavnicima DNS-a i SP-a konstatovano je da je ispunjen primarni cilj, a to je da stranke sa sjedištem u RS čine skupštinsku većinu, ali da nije problem da se toj većini pridruže i druge stranke.

Dodik je rekao da će nakon završenih konsultacija sa strankama i političkim partijama tokom vikenda ili najkasnije početkom naredne sedmice predložiti ime mandatara koji će biti iz SNSD-a. Iako niko nije želio govoriti o imenima ili pozicijama u izvršnoj vlasti u RS, gotovo je sigurno da će za mandatara biti imenovana Željka Cvijanović, aktuelni premijer RS.

"Siguran sam da ćemo nakon konstituisanja parlamenta efikasno formirati Vladu RS, čime bismo doprinijeli stabilnosti RS", rekao je Pavić, naglašavajući da ima puno povjerenje u predsjednika RS kada je riječ o izboru mandatara za novi sastav Vlade RS.

PODRŠKA: Današnjim konsultacijama kod predsjednika RS, pored Pavića, prisustvovali su Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a i novoizabrani predsjednik NS RS, te Adam Šukalo, predsjednik NS, i Dragan Đurđević, predsjednik SRS-a.

Šukalo i Đurđević rekli su da će pružiti podršku formiranju novog sastava Vlade RS.

Tokom razgovora istaknuto je da je cilj da nova Vlada RS bude formirana do kraja godine i da se u tom periodu usvoji budžet i ekonomska politika kako se ne bi u sljedeću godinu ulazilo s odlukama o privremenom finansiranju.

Teme formiranja buduće izvršne vlasti u RS i ime novog mandatara su bile i na sastanku predsjednika RS sa delegacijom Socijalističke partije koju je predvodio njen lider Petar Đokić, a koji je nakon razgovora rekao da je pred RS zahtjevan period, ali da je uvjeren da će RS očuvati stabilnost i dostignuti nivo razvoja.

"Nakon imenovanja mandatar će o strukturi Vlade razgovarati i sa predstavnicima SP-a", rekao je Dodik.

Što se tiče razgovora sa budućim mandatarom, Đokić je rekao da je uvjeren da će biti postignut apsolutni dogovor o učešću socijalista u Vladi RS.

"U prethodnih osam godina vlasti RS ostvarile su velike rezultate i zbog toga sam uvjeren da ova politika ima smisla u budućem vremenu", dodao je Đokić.

Nakon današnjih razgovora niko od učesnika nije želio govoriti o pojedinačnim funkcijama ili resorima kojima će rukovoditi u narednom periodu, istovremeno naglašavajući da će o tome biti riječi tek nakon što bude razgovarano sa mandatarom.     

Čubrilović: Novi sastav Vlade do 20. decembra

Nedeljko Čubrilović, novoizabrani predsjednik NS RS, dan ranije rekao je da je RS pokazala institucionalnu stabilnost konstituisanjem NS RS, te da je to uradila prva u BiH, dodajući da će već u ponedjeljak biti održana sjednica kolegijuma u vezi sa sljedećom sjednicom NS RS.

On je izrazio očekivanja da će do 20. decembra biti izabran i novi sastav Vlade RS, te poručio da to treba što prije da se desi zbog loše situacije u RS.

Za učešće koalicije "Domovina" u skupštinskoj većini Čubrilović je rekao da je prihvatljivo ako ta koalicija prihvati program i plan rada NS RS i svoj program usaglasi sa programima stranaka skupštinske većine.

Bez smanjenja plata u javnom sektoru

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je danas da je opredjeljenje vlasti u RS da ne bude smanjenja plata u javnom sektoru, ali da će biti umanjenja javne potrošnje.

"To ćemo da obezbijedimo sinhronizacijom određenih mjera, odnosno restrukturiranjem javnih preduzeća", rekao je Dodik nakon konsultacija o imenovanju mandatara za sastav Vlade RS sa predstavnicima Saveza sindikata Srpske. On je rekao da ima mnogo problema koji se moraju riješiti, te da konstruktivni prijedlozi Sindikata mogu da budu sastavni dio budućih rješenja.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, rekla je da Sindikat želi da bude konsultovan prilikom imenovanja ministra rada RS, te da ne odustaju od formiranja ministarstva rada.

"Taj resor mora da bude zaseban i u ovom trenutku ima mnogo radnika u privatnom i javnom sektoru čija se prava ne poštuju", rekla je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije